vrijdag 27 december 2013

Ben je al bang? - Jaye Ford

Titel: Ben je al bang?
Originele titel:
Scared Yet?
Auteur:
Jaye Ford
Uitgever:
De Kern, De Fontein
Genre:
Literaire Thriller, Psychologische Thriller
Verschenen:
November 2013
Beschikbaar:
Paperback en Ebook
ISBN:
9789032513719 en 9789032513726
NUR: 305
Pagina’s:
368
Waardering: 4/5


Livia wordt op een avond in een parkeergarage aangevallen, maar weet haar belager af te schrikken. Door de lokale pers wordt ze tot heldin gebombardeerd. Maar daarna begint de nachtmerrie pas echt.
Ze ontvangt dreigbrieven die duidelijk maken dat niet alleen zijzelf maar ook haar zoontje gevaar loopt. Wie is deze stalker, die alle details van haar leven kent? Dezelfde engerd die haar eerder tot doelwit heeft gemaakt? Of iemand die ze dacht te kunnen vertrouwen?

Jaye Ford
Jaye Ford (1963) heeft gewerkt als journalist, pr-medewerker en tv-presentator.
Ze woont samen met haar gezin in Australië.
Jaye Ford heeft inmiddels drie boeken op haar naam staan, Beyond Fear (2011), Scared Yet (2012, Ben je al bang? en Blood Secret (2013).

Samenvatting
Jij bent van mij, hoer.

Ze strekte haar arm toen ze de bumper rondde. Ze zag zichzelf weerspiegeld in de ruit van de het zijraampje toen ze naar het handvat van het portier tastte. Opeens zag ze achter zich iets bewegen. En toen werd er een hand voor haar mond geslagen.

Wanneer de vijfendertigjarige Livia Prescott, Liv voor intimi uit Newcastle na een avondje overwerken, op weg naar huis in de parkeergarage nabij haar werk wordt aangevallen, weet ze ternauwernood te ontsnappen en wordt wakker op een koude harde grond. Gelukkig was daar haar redder in nood, de stoere ex reddingswerker Daniel Beck, werkzaam in hetzelfde gebouw, die op haar geschreeuw afkwam. Van de dader ontbreekt ieder spoor, er zijn geen getuigen en het enige wat Liv kan herinneren is de zwarte kleding, handschoenen en een bivakmuts van haar belager.
Was de aanval gepland? Of was ze slechts een willekeurig slachtoffer? Wie is de man in het zwart?

Je mag blij zijn dat hij daar toevallig was.

Na haar redding duikt Daniel steeds weer op en ontfermd zich als een persoonlijk lijfwacht over haar. Liv maakt hier dankbaar gebruik van en schuilt in de brede armen van Daniel, maar of dat nou zo veilig is? Hoe goed kent ze hem nou? Was hij daar wel toevallig die bewuste avond? Kan ze hem wel vertrouwen?

Wat is er afgelopen december tussen jou en je man voorgevallen, Livia?

Liv maakt moeilijke tijden door, haar man Thomas verliet haar voor een andere jongere vrouw en ze zitten middenin een pijnlijk echtscheiding met getouwtrek om hun achtjarige zoon Cameron, die de ene week bij zijn vader en de andere week bij zijn moeder woont.
Heeft haar ex-man zo’n hekel aan haar? Zou hij tot zoiets in staat zijn?

BEN JE AL BANG?

Niet lang na de traumatische gebeurtenis in de parkeergarage ontvangt Liv een dreigbrief, daarna volgen er meer. Er gebeuren steeds meer verschrikkelijke dingen en Liv’s leven veranderd in een nachtmerrie. Het misdrijf in de parkeergarage was slechts het begin…
Wie heeft het op haar voorzien en haat haar zo erg om haar leven tot een hel te maken?

Zijn er mensen van wie u weet dat ze u kwaad zouden willen doen?

Terwijl de recherche er maar niet in slaagt erachter te komen wie de stalker is, vecht Liv hard om haar hoofd boven water te houden. Het leven in voordurende angst, het gemist van haar zoon, het verdriet om haar zieke vader die niet lang meer te leven heeft en de zorgen om haar bedrijf Prescott & Weeks maken haar kapot. Liv runt haar bedrijf sinds vijf jaar samen met Kelly, haar beste vriendin. Het gaat slecht met het uitzendbureau en Kelly gedraagt zich steeds vreemder en lijkt dingen voor haar verborgen te houden. Raakt ze haar enige houvast, het enige wat haar het afgelopen jaar overeind hielp ook nog kwijt?

Waarom nam hij háár niet gewoon te pakken ? Wat wílde hij?

Liv wordt verscheurd door verschrikkelijke angst, verdriet en schuldgevoelens, het gevaar ligt overal op de loer, iedere minuut van de dag. Ze kan niemand meer vertrouwen, het kan namelijk iedereen zijn. En ondertussen komt de stalker steeds dichterbij…

Lukt het Liv om haar leven weer terug te krijgen?

Mening
Recent las ik de literaire/psychologische thriller Ben je al bang? van de Australische auteur Jaye Ford. Ben je al bang? is haar tweede boek en mijn eerste kennismaking met deze schrijfster.
De cover en de omschrijving van het boek spraken mij direct aan, lekker mysterieus en scary, dit was voldoende om mij nieuwsgierig te maken naar het boek en ik was dan ook blij dat ik dit boek voor Thriller Lezers mocht lezen en recenseren.

Ben je al bang? heeft 48 hoofdstukken en vertelt het verhaal van Livia Prescott.
De titel past goed bij het verhaal, op een gegeven moment valt de titel helemaal op zijn plaats, goed gekozen.
Jaye Ford heeft een fijne vlotte schrijfstijl, die ervoor zorgt dat het verhaal je vanaf het eerste moment in zijn greep heeft en je door wilt blijven lezen.
De omgeving en karakters zijn goed uitgewerkt. Liv is een eigenwijze maar bovenal sterke stoere vrouw die veel voor haar kiezen heeft gekregen en psychisch helemaal kapot wordt gemaakt door haar stalker. In het begin lijkt het ongeloofwaardig dat Livia terug vecht, logischerwijs zou je verwachten dat ze zou vluchten, waarom ze op deze manier reageert, wordt later in het boek helemaal duidelijk.
De emoties komen echt over, de beklemmende angst die Liv ervaart, een stalker die overal, iedere minuut van de dag kan toeslaan. Wat gaat hij doen? Loopt ze gevaar? Loopt haar zoon gevaar? De grote nachtmerrie waarin ze verzeild is geraakt. Maar ook de frustraties, woede, wanhoop en machteloosheid, het werkeloos toe moeten kijken en af moeten wachten, krijgt de politie de dader ooit te pakken?
De verscheurdheid, het verdriet, eenzaamheid en schuldgevoelens van gescheiden ouders, het uit handen geven van de zorg voor haar zoon aan haar ex-man en de daarbij komende haatgevoelens.
Het verdriet om haar ernstig zieke vader, de vader die er altijd voor haar was, die zijn grootse bokscarrière voor haar op heeft gegeven om haar een thuis te geven.
Wat doet het met iemand, wanneer het leven één grote onzekerheid is en het gevaar steeds dichterbij komt, als je niet meer weet wie je nog kunt vertrouwen en waarin je alles ontnomen wordt en je helemaal krankzinnig gemaakt wordt.
Ben je al bang? start met een spannende proloog, daarna lijkt het verhaal wat in te zakken en wordt de spanning langzaamaan steeds verder opgebouwd, gaandeweg krijgt het verhaal een wending om vervolgens te eindigen met een zinderende ontknoping, die je niet aan ziet komen.
Ford weet de dader tot het eind toe verborgen te houden, iedereen is verdacht. Wie is de man in het zwart? Wie heeft het op haar voorzien?
Op het einde liepen de rillingen over mijn rug.
Uiteindelijk valt alles op zijn plaats, het verhaal zit super in elkaar.

En ben ik al bang? Nee, maar ik heb wel genoten van het boek.
En jij? Ben jij al bang?

Ben je al bang?, een beklemmend verhaal, wanneer iemand het op jou gemunt heeft, wanneer je continu op je hoede moet zijn en het gevaar steeds dichterbij komt en je op het randje van de afgrond staat?

Waardering
4/5

5 opmerkingen:

 1. Ik ben bang dat ik ook dit boek wil lezen. Mooie recensie!

  Debby
  xx

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooie recensie Kat.
  Ik heb het boek ook gelezen, vond het een fijn boek om te lezen.

  Gr Bianca Blok (thrillerlezers FB)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Annelies, een lekker spannend boek

  @Bianca Wat leuk dat je een kijkje komt nemen op mijn blog :-)
  Fijn dat jij ook enthousiast bent.

  BeantwoordenVerwijderen