maandag 2 december 2013

Wreed - Mel Wallis de Vries

Titel: Wreed
Auteur:
Mel Wallis de Vries
Uitgever:
De Fontein
Genre:
Young Adult, Jeugdthriller
Verschenen:
Oktober 2013
Beschikbaar:
Hardcover
ISBN:
9789026134852
NUR: 284
Pagina’s:
272
Waardering: 5/5

Wat als je ergste nachtmerrie werkelijkheid wordt en er niemand meer is om je te helpen?
Langzaam en verward komt Danielle bij bewustzijn. Ze is geblinddoekt en vastgebonden op een bed. In de kamer voelt ze de aanwezigheid van een ander. Ze smeekt haar ontvoerder om haar te laten gaan, maar wat ze ook zegt, de kidnapper zwijgt. Dan voelt ze plotseling iets kouds en scherps. Danielle beseft dat de nachtmerrie nu pas echt is begonnen. Kan ze ontsnappen? Komt ze hier ooit levend uit?

Mel Wallis de Vries
Mel Wallis de Vries (1973) wist al op jonge leeftijd dat ze schrijfster wilde worden. Ze schreef tientallen schriften en notitieblokken vol met verhalen en ideeën.
Mel studeerde Biologie en journalistiek in Groningen en is in 1997 afgestudeerd.
Na haar afstuderen heeft ze als freelance journalist en marketing manager gewerkt. Naast haar drukke werkzaamheden is ze altijd blijven schrijven, wat soms best lastig was.
Na de geboorte van haar dochter in 2005 besloot ze te stoppen met werken en het freelance schrijven te combineren met het moederschap.
Het manuscript voor haar eerste boek Uitgespeeld heeft ze in 2003 afgerond, het boek verscheen in 2005.
Samen met haar vriend, dochter Pien en zoon Teun woont ze in Amsterdam.
Mel heeft al negen boeken op haar naam staan, Uitgespeeld (2005), Verblind (2006), Buiten zinnen (2007), Fout (2008), Waanzin (2009), Vals (2010), Verstrikt (2011), Klem (2012) en Wreed (2013).


Samenvatting
Een moment absorbeer ik de stilte. Ze is helemaal van mij. Als een bloem zal ze zich voor me gaan openen. En ik zal haar blaadjes een voor een gaan plukken, totdat er niks meer is waarachter ze zich kan verstoppen. Ik voel hoe De Schaduw diep in mijn binnenste beweegt, hoe hij de slaap van zich af probeert te schudden. Sst, nog niet, sus ik hem terug het donker in.

De zeventienjarige Danielle is samen met haar vriendinnen Madelief, Robin en Loulou op skivakantie in het Oostenrijkse Gerlos. Daar ontmoet zij de knappe twintigjarige Dante en is op slag tot over haar oren verliefd. Als blijkt dat Dante haar ook ziet zitten, kan ze haar geluk niet op. Dit tot grote frustratie van Loulou die hem ook wel zag zitten.

Daan is Dantes type niet.

Danielle maakt een moeilijke periode door, haar ouders zijn na een pijnlijke (v)echtscheiding uit elkaar, haar moeder is helemaal naar het Brabantse Vught verhuisd en Daan is bij haar vader in Amsterdam achtergebleven. Alsof dat allemaal nog niet pijnlijk genoeg was, heeft haar vader sinds enige tijd weer een nieuwe vriendin.
Danielle voelt zich in de steek gelaten door haar ouders en stort zich in de armen van Dante, hiervoor laat ze alles en iedereen vallen en maakt zich totaal van hem afhankelijk en raakt hierbij verstrikt in een web vol leugens en bedrog. Ze heeft er alles voor over om maar bij Dante te kunnen zijn.

Het is alsof ik vandaag een ander leven ben begonnen. alsof alle minuten die ik hiervoor heb geleefd er niet meer toe doen.

Dante op zijn beurt draagt ook een behoorlijk rugzakje met zich mee. Hij trekt Danielle aan en stoot haar weer af. Zijn stemmingen wisselen haast sneller dan het licht. Dit maakt haar een beetje angstig. Is zijn interesse wel oprecht?

Mijn hart stond werkelijk even stil toen ik haar ontmoette. In een fractie van een seconde zette ze mijn wereld op zijn kop. Zekerheid werd drijfzand. Liefde werd woede. Licht werd duisternis.

Wanneer Danielle op een avond helemaal alleen is, gaat plotseling de bel…
Enige tijd later wordt ze geblinddoekt en vastgebonden wakker op een bed…
Had ze dat bericht nou maar nooit op Facebook gezet!

Angst verspreid zich als een olievlek door mijn lichaam.

Wat is er met Danielle gebeurd? Wie heeft het op haar voorzien? Lukt het haar te ontsnappen? Overleefd ze deze nachtmerrie?

Mening
Dit weekend heb ik eindelijk het allernieuwste boek, Wreed van Mel Wallis de Vries gelezen. Ik stond te trappelen van ongeduld om erin te beginnen en was super nieuwsgierig. ’s Avonds begon ik met lezen en zat direct weer in het verhaal en kon het boek dan ook niet meer wegleggen, dat is de magie van Mel’s boeken, ze zuigen je vast en laten je pas weer los als het uit is. Helaas moest ik tussendoor ook nog slapen, noodgedwongen stopte ik met lezen om vervolgens de volgende dag snel weer verder te gaan en het boek in een ruk uit te lezen.

We hebben er een jaar op moeten wachten maar dan heb je ook wat. Met Wreed heeft Mel wederom een knap staaltje schrijfwerk afgeleverd. Misschien ben ik bevooroordeeld, maar ik ben gewoon gek op Mel’s boeken. Mijn eerste kennismaking met Mel, was haar boek Verstrikt, dat viel niet alleen bij mij in de smaak maar ook bij mijn dochters. En na Klem, mijn persoonlijke favoriet, behoort Mel tot onze favoriete auteurs. We hebben dit boek dan ook gezamenlijk gelezen, erg leuke ervaring.

Wreed start met een spannende mysterieuze proloog. De hoofdstukopbouw is totaal anders dan bij de meeste boeken. De hoofdstukken worden aangeduid met een dag en datum. De proloog begint bij dag 0 en daarna verspringt het verhaal terug in de tijd, 17 dagen eerder en telt terug af naar dag 0. Langzaam aan wordt er naar een spannende ontknoping toegewerkt, stapje voor stapje kom je steeds dichterbij de dader.
Wreed is geschreven in wisselend perspectief vanuit hoofdpersonage Danielle en de dader. De vormgeving van het boek is hier op een prachtige manier in betrokken, de witte bladzijdes vertellen het verhaal vanuit Danielle en de zwarte duistere pagina’s vanuit de dader.
Ik betrapte mezelf erop dat ik telkens weer door het boek bladerde om te kijken wanneer de spannende zwarte pagina’s weer kwamen, zo benieuwd en nieuwsgierig was ik.
De cover is mooi en kenmerkend voor Mel’s boeken met een mooie jonge meid erop, het covermodel. De titel past perfect bij het wrede verhaal en de samenvatting op de achterkant van het boek doet direct verlangen naar de rest van het verhaal.

Mel Wallis de Vries heeft een heerlijke schrijfstijl, woorden en zinnen zijn mooi en weloverwogen, ze slepen je mee het verhaal in. Doordat Mel jeugdthrillers schrijft is het taalgebruik modern en makkelijk leesbaar, maar ook heel herkenbaar. Dit alles zorgt ervoor dat het boek leest als een trein, eenmaal begonnen is het boek voor je het weet weer uit.
De karakters zijn levensecht, Mel Wallis de Vries heeft de gave om zich uitstekend in te kunnen leven in de belevingswereld van jongeren. Hun humor, problematiek, gevoelens, emoties, onzekerheden, het onderlinge gekibbel, zo beschreven dat het herkenning oplevert en je de situatie voor je ziet.
Danielle is een eenzaam meisje wat heel onzeker is over haar eigen lichaam. Ze maakt een moeilijk tijd door en voelt zich in de steek gelaten door haar ouders. Ze zit opgescheept met Stan, een claimend ex-vriendje waar ze niet vanaf komt en klampt zich vast aan Dante en laat alles en iedereen voor hem schieten. Hierdoor raakt ze verstrikt in een web vol leugens en bedrog.
Loulou, een van haar vriendinnen is een populair meisje, ze is mooi, overal goed in en alles gaat haar voor de wind. Loulou komt onaardig over, geen leuke persoonlijkheid.
Dante is de nieuwe liefde van Danielle en heeft ook al veel meegemaakt, hij lijdt aan stemmingswisselingen.

Wreed zit wederom super in elkaar, de spanning wordt goed opgebouwd,de boeken van Mel lijken net een puzzel. Wie is de mysterieuze persoon van de zwarte pagina’s? Ook dit keer is het haar weer gelukt om de dader tot het einde toe verborgen te houden en de lezer telkens weer op het verkeerde been te zetten. Gaandeweg heb je zo’n beetje iedereen als verdachte gemarkeerd en komt de dader wederom als een verrassing.
De laatste hoofdstukken wisselen elkaar in razend snel tempo af, dit levert veel spanning op.

Mel Wallis de Vries wordt niet voor niets de Koningin van de Jeugdtriller genoemd en wat mij betreft verdiend ze deze titel dubbel en dwars.

Naast een spannend verhaal bevatten de boeken van Mel Wallis de Vries ook een verborgen boodschap, pas op met Social Media, kijk uit wat en aan wie je iets vertelt en wees eerlijk.
In Wreed komen een aantal zware onderwerpen aan bod, welke op een mooie manier in het verhaal verweven zijn.

Wreed is een jeugdthriller, maar volwassen zullen er ook dol op zijn.
Ik heb er wederom van genoten en bleef net als mijn dochter met een baal gevoel achter nadat het boek uit was. We wachten vol ongeduld op Mel’s volgende boek.

Tip: Zorg dat je voldoende tijd hebt wanneer je aan dit boek begint, dit boek moet namelijk in één keer uit.

Wreed, een gruwelijk verhaal, hoe jaloezie tot waanzin drijft, een kijkje in de zieke geest van de dader, spannend tot het eind, absolute aanrader!

Waardering
5/5

Bron
Website Mel Wallis de Vries

7 opmerkingen:

 1. Nu word ik natuurlijk wel erg nieuwsgierig naar de boeken van Mel Wallis de Vries. Het lijstje van boeken om nog te lezen wordt steeds langer, maar ik denk dat ik maar aan deze begin.

  Debby
  xx

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hihihi, die lijstje worden oneindig, net als de mijne.
  Begin met Klem, dat is echt mijn favoriet.
  Ben benieuwd wat jij ervan gaat vinden.

  X
  Kat

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Thanks, dankzij jou kan ik nu vooruit met mijn boeken opdrachten voor school. Ik was het verhaal een beetje vergeten :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. baas, thanks je helpt me echt enorm hiermee!!

  x P

  BeantwoordenVerwijderen