vrijdag 10 april 2015

Gebroken - Jennefer Mellink

Titel: Gebroken
Auteur:
Jennefer Mellink
Uitgever:
Clavis
Genre:
Young Adult, Jeugdthriller
Verschenen:
Juni 2014
Beschikbaar:
Hardcover
ISBN:
9789044819540
NUR:
285
Pagina’s:
215

No more, no more, no more.

Met de zomervakantie in zicht, het bereiken van de magische leeftijd van zestien jaar, haar vader en moeder helemaal in Zuid-Frankrijk en het huis drie weken alleen voor zichzelf en haar eigen Sweet Sixteen Party zonder bemoeizuchtige ouders, in het vooruitzicht, lacht het leven Anna tegemoet.

Tonight is gonna be a good night.

Anna en haar beste vriendin Sylvie zijn druk bezig met alle voorbereidingen voor het grote feest, alles moet perfect zijn, je wordt tenslotte maar één keer in je leven zestien.

Als ik zie wie er op dat moment de woonkamer binnenloopt, spat mijn levendige fantasiewereld uit elkaar en bevind ik me weer volledig in het heden.

En dan breekt eindelijk de avond van Anna’s feest aan en neemt haar veilige leventje opeens een onverwachte wending. Wat de avond van haar leven had moeten worden, veranderd in een regelrechte nachtmerrie. Haar leven zal nooit meer hetzelfde zijn.

Een klik is het keiharde bewijs dat ik vastzit. Geboeid in mijn eigen huis. In mijn eigen slaapkamer.

De drank vloeit rijkelijk  en komt hard aan bij Anna, haar hoofd staat op knappen. Ze besluit zich even terug te trekken in de rustige donkere omgeving van haar slaapkamer. En dan staat er opeens iemand met verkeerde bedoelingen in haar kamer. Anna heeft geen schijn van kans en wordt op brute wijze verkracht.

Er bestaat een kans dat ik hem vanavond gewoon heb gesproken, met hem heb gelachen of heb geproost op mijn zestiende verjaardag.

Anna is totaal van de wereld. Waarom zij? En wie heeft dit op zijn geweten? Eén van haar vrienden? Er waren zoveel mensen op het feest. Wie kan ze nog vertrouwen? Anna besluit dat niemand ooit te weten mag komen wat er is gebeurd.

Het leven is één groot spel en we schudden allemaal onze eigen kaarten. Dat ik Anna haar kaarten zal gaan schudden, hoort bij het spel. We kunnen nu eenmaal niet allemaal de hoofdrolspeler in een succesvolle film zijn.

Anna zint op wraak, ze heeft een missie en gaat in haar eentje op onderzoek uit. Ze heeft geen rust voor ze de dader gevonden heeft, ondertussen dringt de tijd en brengt ze haar eigen leven in gevaar. De dader is haar wéér te snel af en sluit haar op in een pikdonkere ruimte.

Ze had het laatste slokje willen bewaren voor een cruciaal moment. Dat moment is nu. Haar mond voelt akelig droog aan. Ze tast met een pijnlijke vingertop over haar kapotte, opgezette lippen.

Zal ze ooit nog vrij komen of is dit slechts het prille begin van een levenslange opsluiting?

Ik voel me als een afgedankt vaatdoekje. Een gedumpte vuilniszak met een stinkende inhoud.

Jennefer Mellink schreef zes jaar lang boekrecensies, voor haar Young Adult thriller debuut Gebroken vorig jaar, juni 2014, verscheen. Ze is daarmee een groot voorbeeld voor mij. Vanaf het moment dat ik hoorde over haar debuut werd ik enthousiast, ondertussen was zo’n beetje iedereen die haar boek las, enthousiast. In Zoetermeer en in Antwerpen had ik de eer om Jennefer persoonlijk te mogen ontmoeten. Toch bleef haar boek telkens weer op mijn alsmaar groeiende stapel met boeken liggen, tot ik recent vond dat daar nu onderhand maar eens verandering in moest komen. Nou dat had ik maanden eerder moeten doen. Wat een debuut!

Gebroken is prachtig vormgegeven. Een mooie gedetailleerde hardcover met daarop een gebroken meisje, helemaal in elkaar gedoken. Zowel de titel als de cover passen heel goed bij het verhaal, alles klopt tot in de puntjes.

Gebroken bestaat uit 35 hoofdstukken en is opgebouwd in delen; proloog, Zomer, Herfst en een afsluitende epiloog. Deze delen kenmerken zich door opvallende zwarte pagina’s gedrukt in een apart lettertype, net zoals de titel. Het verhaal wordt vertelt vanuit twee perspectieven, vanuit hoofdpersonage Anna en door middel van originele dagboekfragmenten vanuit de krankzinnige dader. Jennefer gaat van start met een spannende intrigerende proloog waarmee ze haar lezer direct het verhaal in sleept.

Jennefer heeft een geweldige schrijfstijl. Vanaf de eerste bladzijde weet ze je te raken waardoor je blijft lezen en door het verhaal heen vliegt, wat resulteert in het feit dat je het uit hebt voor je er erg in hebt. Haar schrijfstijl vlot, benoemend en gedetailleerd, Jennefer vertelt veel op een manier dat je het verhaal beleeft alsof je er zelf bij bent. Het enige minpuntje wat ik kon ontdekken zijn bepaalde onnodige herhalingen in het verhaal, maar een kniesoor die daarop let.

De verhaallijn van Gebroken zit super in elkaar, het verhaal is echt helemaal rond en sluit perfect op elkaar aan, spannende proloog, bizarre epiloog en op het einde valt het hele verhaal op zijn plek. Mellink weet de spanning gedoseerd op te bouwen en werkt in het tweede deel toe naar een spannende ontknoping. Gedurende het lezen lukt het haar om je telkens weer op het verkeerde been te zetten en de dader geheim te houden tot het einde.

Jennefer heeft zich uitstekend ingeleefd in de belevingswereld van hoofdpersonage Anna en haar vrienden. Maar niet alleen dat, ook is het haar gelukt om een kijkje in de zieke geest van de dader te geven, zijn hele leven staat in teken van Anna, hij is geobsedeerd door haar. Anna is een echte puber, een meisje van zestien jaar, haar hele leven draait om school, vriendjes, vriendinnen en feestjes. Anna is een vrolijke meid die positief in het leven staat, een tikkeltje verwend en heeft alles wat haar hartje begeert. Ze heeft een bijzondere interesse in astrologie, sterrenbeelden staan dan ook centraal in Gebroken. Anna heeft een halfbroer, Tobias, geboren uit een eerder huwelijk van haar vader, maar voor haar haar echte broer. Een aantal jaar geleden ontmoette Anna haar vriendin Sylvia op dansles en sindsdien zijn ze twee handen op één buik. Anna heeft een jaloers ex-vriendje, waar ze na lange tijd opeens weer oog in oog mee staat, lekkerder dan ooit tevoren. Maar stiekem heeft ze een oogje op haar jonge mentor Floris Akkermans. Anna is voor het eerst van haar leven helemaal alleen thuis, haar ouders zijn op vakantie naar Zuid-Frankrijk. Drie weken lang alleen doen wat zij wil en met niemand rekening houden. Wat de tijd van haar leven had moeten worden veranderd in een groot drama. Die avond is haar leven voorgoed veranderd, ze draagt een groot geheim met zich mee wat niemand mag weten, veel te groot om in haar eentje te verwerken, maar ze durft niemand meer te vertrouwen, zelfs haar beste vriendin niet. Ze verlangd terug naar haar leven voor het feest, voordat liegen en dingen verzwijgen tot haar nieuwe eigenschappen behoorden. Anna voelt zich vies en leeg van binnen. Van een vrolijke meid veranderd ze in een bang vogeltje wat zelfs aan zichzelf gaat twijfelen. Wie was het die haar leven vergalde? En waarom juist zij? Anna heeft geen rust voor ze de dader heeft gevonden en gaat daarvoor tot het uiterste…

Met Gebroken heeft Jennefer Mellink een waanzinnig debuut neergezet. Het deed me zelfs denken aan de schrijfstijl van koningin jeugdthriller, Mel Wallis de Vries. Geschikt voor de doelgroep maar ook zeker voor de volwassen thrillerfan.

Jennefer heeft de smaak te pakken, haar tweede Young Adult thriller Kwaad bloed verschijnt in juni en ondertussen werkt ze alweer aan haar derde Young Adult thriller. Ik kijk er met smart naar uit.

Gebroken, de avond waarop haar leven voorgoed veranderde, waanzinnig debuut, origineel, spannend en perfect uitgewerkt, aanrader!

★★★★

Met dank aan Uitgeverij Clavis voor het versturen van een recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten