vrijdag 21 juni 2013

Boekrecensie Verborgen verleden - Els Ruiters

Titel: Verborgen verleden
Auteur:
Els Ruiters
Uitgever:
De Crime Compagnie
Genre:
Thriller
Verschenen:
Maart 2013
Beschikbaar:
Paperback en Ebook
ISBN:
9789461090805 en 9789461091024
Pagina’s:
320

 
Els Ruiters
Els Ruiters (Eindhoven, 1964) debuteerde in 2005 met het jeugdboek De Drakenmeester. Dat droomdebuut was het begin van een reeks boeken over uitlopende onderwerpen en voor totaal verschillende doelgroepen. Els schrijft afwisselend voor zowel kinderen als voor young adults. Daar blijft het echter niet bij. Naast de jeugdboeken en de romantische fictie komt daar nu het crimegenre bij. Ze is altijd op zoek naar iets nieuws, iets anders om het schrijven voor zichzelf uitdagend te houden. 


Els woont in Eindhoven, is getrouwd en heeft twee volwassen dochters. Ze werkt bij een reclamebureau en heeft zelf een kleine grafische studio. Naast haar werk en het schrijven maakt ze tijd vrij om saxofoon te spelen. Ze houdt van lezen, verdiept zich met plezier in grafische software en kijkt op z'n tijd graag naar een film.

Korte samenvatting
“Een geheim is pas een geheim als je het met iemand kunt delen...
Als er menselijke resten worden gevonden in een tuin in Valenberg, wordt rechercheur Ava van Amstel op de zaak gezet. Samen met haar collega Rob Welsman bijt ze zich vast in dit raadselachtige sterfgeval. Het blijkt een hele klus om de identiteit van het slachtoffer te achterhalen omdat het lichaam zeker twintig jaar in de grond heeft gelegen. Wie heeft het daar begraven en waarom? Terwijl van Amstel en Welsman langzaam maar zeker het mysterie ontrafelen, wordt op sinistere wijze duidelijk dat het verleden niet alleen de dader maar ook het duo begint in te halen…”

Een fragment uit Verborgen verleden
“In de kamer stond geen bed, alleen een paar grijze metalen kasten die eens in een fabriek hadden gestaan, wat schappen aan de muren, en in het midden van de kamer een log eiken bureau. Ze glimlachte. Ze herkende de brede, donkere ruggen van fotoalbums en plakboeken die op een plank lagen. Een blik op haar horloge deed haar anders besluiten. Ze verwachtte hem ieder moment. Ze zou de albums doorbladeren, maar niet nu. Niet als hij thuis zou komen, ze wilde klaar voor hem zijn als hij binnenkwam, naakt op bed op hem liggen wachten.

Was er nog iets bijzonders in de kamer naast deze? Ze duwde de derde deur open en keek naar binnen in een kleine kamer. Wat een contrast met de kamer met het bureau. Hier stonden hele andere spullen dan in de rest van het huis. Ze stapte de kamer in. Dit was het domein van zijn vrouw, dat moest wel. Hij zou hiernaast zitten en de administratie bijhouden terwijl zij hier bezig was. Wat was dit allemaal? Verzamelde zij miniatuurtjes? Wat grappig. Klein spul allemaal, zeg. Ze pakte een haantje op. Het was zwaar. Van klei misschien.
Toen viel haar blik op de tafel die tegen de muur stond. Er lagen nog meer van die kleine frutsels. Wel mooi. Best bijzonder ook. Er lag ook een aquarel. Best aardig als je van hortensia’s hield.
Ze zette een stap naar achteren en bleef met haar broekzak achter de tafelklem van de bureaulamp haken. Even verloor ze haar evenwicht en ze botste tegen een rek. Een paar boeken vielen om en er schoof iets weg. Snel zette ze de boeken weer recht.
O shit.
Nou was er iets van dat ene ding afgebroken. Als hij maar niet dacht dat ze het expres stuk gemaakt had. Vlug moffelde ze het weg. Ze zou het hem natuurlijk vertellen, dat wel. Maar niet nu. Ze had hier trouwens lang genoeg rondgekeken. De deur deed ze zorgvuldig weer dicht.
De slaapkamer lonkte, maar in die hitte op hem gaan liggen wachten zou haar alleen maar in slaap doen vallen. Ze had dorst van de droge warmte in het huis en liep terug de trap af. Haalde een biertje uit de koelkast en schopte haar slippers uit, ze irriteerden bij haar grote teen. Lekker met blote voeten, dat was het fijnste. Haar blik viel op een beeldje dat op de kast stond. Hé. Dat was net Het Vrijheidsbeeld. Wat dat echt? Gekocht in New York, maar Made in China, zeker. Ze pakte het op en bekeek de onderkant.
Toen hoorde ze de voordeur. Daar was hij! Snel zette ze Lady Liberty terug. Ze zou voor hem ook een biertje pakken, daar had hij vast wel zin in. Voetstappen in de gang.
‘Verrassing!’ riep ze toen hij de deur open deed.
Onmiddellijk wist ze dat ze een vergissing had gemaakt.”  

Waar gaat het boek over
Mijn favoriet duo Ava en Rob is terug van weggeweest.
Rob is herstellende van een aanslag op zijn leven tijdens de vorige zaak, waarin hij een pijl in zijn borst geschoten kreeg door de hoofdverdachte die hem op die manier uit probeerde te schakelen.
Het herstel duurt lang en Rob vindt het tijd worden om zijn werkzaamheden weer op te pakken. Van zijn arts en de arbo arts mag hij zijn werkzaamheden langzaamaan weer oppakken, veel te langzaam naar zijn zin. Dit blijkt uiteindelijk nog niet zo mee te vallen. Ava is dolblij dat haar partner weer terug is.
Ondertussen probeert Ava nog steeds haar voormalig partner en geliefde Danny te vergeten, ze heeft het hier moeilijk mee, want de klik tussen hen is nog steeds aanwezig.
Toch kiest Danny voor zijn gezin en verdwijnt uit haar leven. Lukt het haar om Danny te vergeten?

Rob is nog maar net terug als er een stoffelijk overschot wordt gevonden in een bouwput in de achtertuin van een familie in Valenberg. Ava en Rob worden samen op de zaak gezet. Van wie is het stoffelijke overschot? Het wordt een moeilijke zoektocht want doordat het slachtoffer al zolang onder de grond ligt, zijn er alleen nog maar botten en stukken vergane stof van de kleding aanwezig, de rest is allemaal vergaan. Door het ringetje wat om de vinger van het slachtoffer gevonden wordt, ontstaat het vermoeden dat het om een vrouw gaat.
Wie is het slachtoffer?
Technisch rechercheur Tijn doet een belangrijke vondst, bij het lichaam heeft hij een klein poppetje van een centimeter of 6 gevonden. Het poppetje is handgemaakt van bijzonder materiaal. Wellicht biedt dit poppetje weer nieuwe aanknopingspunten in de zaak?
Patholoog anatoom Lieven doet een belangrijke ontdekking wat een doorbraak in de zaak blijkt te zijn.
Lukt het Ava en Rob om erachter te komen wie het slachtoffer is? En lukt het hun om de zaak op te lossen?

 
Terwijl ze aan de zaak werken wordt Ava lastig gevallen door spoken uit haar verleden. Ze ontvangt vreemde en dreigende telefoontjes en een ansichtkaart van een onbekende afzender.
Wie is de stalker en wat wil hij/zij van Ava? Wat is er gebeurd op die warme zomerdag op 14 7 1999?
Lukt het Ava om haar verleden wat zij zo angstvallig verborgen probeert te houden, verborgen te houden of haalt het verleden haar in? En wat betekent dit voor haar carrière?

 
Mening
Vorig jaar las ik het thrillerdebuut van Els Ruiters Geraakt, waar ik enorm enthousiast over ben, lees hier mijn recensie.
Ik keek uit naar het vervolg Verborgen verleden wat in maart dit jaar is uitgebracht, deze week heb ik het eindelijk gelezen en nu baal ik dat ik het alweer uit heb, ik wil meer thrillerboeken van Els Ruiters!
Ook over Verborgen verleden ben ik weer heel enthousiast. Hopelijk is Els alweer bezig is met het schrijven van een nieuwe thriller, een vervolg op de Ava van Amstel reeks zou helemaal geweldig zijn. Els laat  aan het einde van het boek nog genoeg mogelijkheden open voor een eventueel vervolg.
Ik kan helaas nog niks vinden over een eventueel vervolg of nieuwe thriller.
Els heeft er een fan bij.


Zoals ik al schreef is Verborgen verleden het vervolg op Geraakt, beide met het geweldige rechercheurs duo Ava van Amstel en Rob(ert) Welsman in de hoofdrol. Ondanks dat het een vervolg is, is Verborgen verleden prima te lezen wanneer je Geraakt nog niet hebt gelezen. Alles wordt vanzelf duidelijk in het boek. Toch adviseer ik om Geraakt eerst te lezen, alleen al omdat je anders een super boek misloopt.


Verborgen verleden
begint met een spannende proloog, je weet dat er iets gaat gebeuren maar niet wat….. dit nodigt meteen uit tot doorlezen.
Het boek voelt direct vanaf de eerste bladzijde weer vertrouwd en is in dezelfde stijl geschreven als Geraakt.
Els Ruiters heeft een heerlijke schrijfstijl, haar boeken zijn makkelijk te lezen waardoor je door de pagina’s heen vliegt.
De combinatie thriller/chicklit waarvan Els gebruik maakt is wat mij betreft de ideale combinatie, ik hou ervan.


Verborgen verleden
heeft een mooie cover en de titel past goed bij het verhaal.
De auteur heeft leuke personages met een persoonlijk karakter gebruikt, vooral Ava is favoriet.
Verborgen verleden bestaat uit twee verhaallijnen, de persoonlijke verhaallijn van Ava en de verhaallijn rondom de gevonden menselijke resten in de bouwput van een achtertuin in Valenberg.
Het begin is niet heel spannend, maar daar komt naar mate je verder in het boek beland verandering in. Vooral bij de stukken over de persoonlijke verhaallijn van Ava is de spanning goed voelbaar, je leeft helemaal met haar mee.
Wat is er toch gebeurd op de warme zomerdag op 14 7 1999?
En wie is de griezelig die Ava lastig valt? Een spook uit het verleden? Weet hij of zij echt meer, of zijn dit loze dreigementen en bangmakerij?
Van wie zijn de menselijke resten in de bouwput? En wat is er gebeurd? Waarom is hij/zij vermoord? En door wie?
Je hebt als lezer vrij snel door wie de vrouw uit proloog is, maar komt pas laat in het boek te weten wat er nu precies gebeurd is?
Richting het einde wordt het verhaal heel spannend. En zoals gewoonlijk waren de daders ook dit keer weer totaal anders dan ik dacht.


Els Ruiters heeft met Verborgen verleden wederom een top boek afgeleverd, een absolute aanrader!
Ik kijk uit naar het volgende boek van haar hand.


Waardering
5/5

Bron
Website Els Ruiters en website De Crime Compagnie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten