maandag 28 oktober 2013

Vergeet mij niet - Anja Feliers

Titel: Vergeet mij niet
Auteur: 
Anja Feliers
Uitgever:
Lannoo
Genre:
Thriller
Verschenen:
September 2013
Beschikbaar:
Paperback en Ebook
ISBN:
9789401413596 en
9789401413794
NUR: 332
Pagina’s:
320
Waardering: 4/5


“Een snikhete zomer. Als Wim na een lange dag op kantoor weer naar huis wil vertrekken, treft hij zijn zoontje Fenne levenloos aan op de achterbank. De nachtmerrie van elke ouder.
Hoe kan Wim zijn vrouw Saskia nog in de ogen kijken? Wim zoekt hulp bij psychologe Kathleen Verlinden, maar zij voelt al snel aan dat er iets niet klopt...
Wat gebeurde er die noodlottige dag écht? Wat hebben Wim en Saskia te verbergen?
Een nieuw verhaal met Kathleen Verlinden, een beklemmende psychologische thriller met een verrassende ontknoping.”


Afgelopen week las ik Vergeet mij niet van Anja Feliers,
Bedankt voor het recensie-exemplaar Anja Feliers.
Ondanks dat Anja Feliers al meer boeken op haar naam heeft staan is Vergeet mij niet het eerste boek wat ik van haar gelezen heb.
Toen ik gevraagd werd om dit boek te lezen twijfelde ik in eerste instantie of ik dat wel wilde? Ik had al veel goeds over Anja Feliers gelezen, wat mij nieuwsgierig maakte naar haar boeken, dus aan de ene kant wilde ik haar boek heel graag lezen, maar tegelijkertijd durfde ik eigenlijk niet heel goed en dat heeft alles te maken met het onderwerp. Ik besloot me over mijn angsten heen te zetten en het boek gewoon te gaan lezen.
Benieuwd wat ik nou uiteindelijk van het boek vind en of het me gelukt is om het boek uit te lezen? Lees dan snel verder…


Anja Feliers
Anja Feliers (1971) ontdekte haar passie voor schrijven op de middelbare school dankzij haar leerkracht Nederlands. Dankzij haar geloof in haar en haar motivatie ging Anja steeds meer schrijven.
Ze heeft de lerarenopleiding Nederlands in Hasselt gevolgd.
In maart 2004 debuteerde Anja met het boek Donkere kamers, een boek wat ze geschreven heeft over het verlies van haar moeder, die overleed toen ze 11 jaar oud was.
Anja schrijft zowel romans voor volwassenen als jeugdboeken.
Anja’s debuut als thrillerauteur, Verleid me, werd in 2011 genomineerd voor de Crimezone Thriller Award.
Haar boeken schrijft ze op haar schrijfzoldertje in het oude herenhuis in Eigenbilzen (België) waar zij samen met haar man Patrick en dochters Luna en Tara woont.


Waar gaat het boek over
Het gejank van Fenne werkte hem al nachtenlang op zijn zenuwen. Hij verdroeg het niet langer.
De grenzen van het menselijke waren wat hem betrof overschreden.

Vergeet mij niet vertelt het verhaal van het voor de buitenwereld perfecte gezinnetje van Wim en Saskia. Achter de gesloten deuren van dit gezin bevinden zich duistere geheimen.

Wim en Saskia zijn getrouwd en zijn samen de ouders van Bo en Fenne. Bo is niet de biologische dochter van Wim, maar hij heeft haar liefdevol in zijn hart gesloten en houdt van haar alsof het zijn eigen dochter is.
Zoon Fenne is een zogenaamde huilbaby, hij huilt vanaf zijn geboorte ontzettend veel, zijn dag en nachtritme zijn verstoord waardoor de oververmoeidheid en totale wanhoop binnen het gezin genadeloos toeslaan.

Wanneer Wim op een extreem hete dag na een vreemde lange vermoeiende werkdag terugkeert naar zijn auto om naar huis te vertrekken stort zijn wereld in.
Terwijl hij het portier van de auto opent ontdekt hij zijn zoontje Fenne levenloos aan in de maxi-cosi op de achterbank van de auto in de brandende zon.
Wat deed Fenne in de auto? Hoe kon Wim zo stom zijn? Hoe kon hij zijn zoon die ochtend vergeten? En waar kan hij zich hier helemaal niks van herinneren?

Ik ben hem vergeten, stomweg vergeten. En het ergste is dat ik niet snap hoe dat kan. Hoe kan een vader zijn zoon nu vergeten? Zomaar?

De pijn verteerd Wim van binnenuit en hij gaat gebukt onder enorme schuldgevoelens. Is het zijn schuld dat Fenne gestorven is? Heeft hij zijn zoon vermoord? Hoe kan hij ooit nog met zichzelf leven?
Hij wil graag met Saskia praten over wat er die fatale dag precies gebeurd is en uitzoeken waar het fout is gegaan. Maar Saskia weigert met hem te praten. Ze walgt van Wim en kan zijn aanwezigheid niet verdragen.

Jij. Hebt. Genoeg. Gedaan.

Wim klopt aan voor hulp bij psychologe Kathleen Verlinden en tevens moeder van hun oppas Julie.
Samen proberen ze te ontdekken wat er precies gebeurd is op deze alles verwoestende dag en proberen de waarheid boven de tafel te krijgen.
Er zijn dingen die niet helemaal kijken te kloppen…
Ziet hij iets wezenlijks over het hoofd? Waarom herinnert hij zich bijna niets? Zijn herinneringen zijn een groot zwart gat. Komt dit door de slaappil die hij de avond voor de tragedie heeft ingenomen zodat hij eindelijk een nacht door zou komen slapen? Voelde hij zich daarom raar die ochtend? En waarom heeft hij Fenne die ochtend helemaal niet gehoord in de auto? Terwijl hij doorgaans alles bij elkaar krijste?

Opnieuw trok er een vreemd gevoel door mijn lijf.
Het gevoel dat ik al langer had, dat er iets niet helemaal klopte in Wims verhaal, kreeg me opnieuw in zijn greep. Ik moest hem ermee confronteren. En ik mocht daar niet te lang mee wachten.

Het huwelijk van Wim en Saskia komt onder zware druk te staan. Ze groeien steeds verder uit elkaar. Komen ze hier samen uit?

Er borrelde iets op diep in haar. Een gevoel van woede en machteloosheid. Een gevoel dat ze lang onder controle trachtte te houden. Waren haar vermoedens dan toch juist?

Zal Wim ontdekken wat er echt gebeurde deze noodlottige dag? Kan hij zichzelf ooit nog recht aankijken in de spiegel? En kan hij leven met de waarheid?

Mening
Ondanks mijn twijfel ben ik blij dat ik Vergeet mij niet toch gelezen heb. Anja Feliers heeft me verrast, het boek zit totaal anders in elkaar dan ik vooraf dacht. Ondanks de heftige onderwerpen heb ik toch genoten van het boek. Dit boek heeft me nieuwsgierig gemaakt naar de eerdere boeken van Anja.

Het verhaal is opgebouwd in drie delen. Het eerste deel vertelt meer over de fatale dag, het tweede deel is een terugblik naar het verleden en het derde deel de spannende ontknoping.
De hoofdstukindeling bestaat niet zoals we standaard gewend zijn uit cijfers of titels maar uit tekens.
De hoofdstukken zijn afwisselend geschreven vanuit het perspectief van Wim, Saskia en Kathleen.
Op de cover van het boek staat een meisje afgebeeld, ik ga er vanuit dat dit Bo is, op de een of andere manier geeft deze cover mij een mysterieus gevoel. De rest van de cover is sober, maar dat past ook wel bij het verhaal.
De titel past goed bij het verhaal en het verhaal op de achterkant van het boek is huivering wekkend.

Anja Feliers heeft een vlotte schrijfstijl,hierdoor leest het boek enorm snel. Dit zorgde ervoor dat hoe angstig het verhaal ook werd, ik toch door wilde blijven lezen. Ik wilde weten wat er nu precies gebeurd was.
Anja heeft zich goed ingeleefd in de karakters.
De nachtmerrie en de wanhoop die de ouders doormaken is echt verschrikkelijk.
Je kan merken dat Anja zelf genoeg meegemaakt heeft in haar leven, dat is terug te lezen in haar verhaal, ze weet deze ervaringen op een positieve manier te verwerken in haar boeken.

Het verhaal is erg heftig, het psychologische aspect wordt heel goed beschreven. Het verhaal kruipt in je hoofd en blijft daar nog lang na sidderen.
Je moet hier wel tegen kunnen, het maakte mij namelijk in het begin angstig, het eerste deel heb ik met het hart in de keel gelezen. Ongelofelijk de meeste enge thrillers zijn mij niet heftig genoeg en deze psychologische thriller deed mij rillen. Tijd het lezen van het eerste gedeelte moest ik voor het slapen gaan echt nog even een ander genre boek lezen om te kunnen ontspannen anders had ik geen oog dicht gedaan, zo bleef het boek in mijn hoofd hangen. Dan heb je het als auteur toch goed gedaan lijkt mij.
Het verhaal is goed opgebouwd en zit goed in elkaar, dat het boek uit drie delen bestaat zorgt ook voor een opbouwende spanning. Het bevat echt een storm van emoties. Het maakt je nieuwsgierig naar wat er nu echt gebeurd is? Gaandeweg passeren er steeds meer verdachten de revue.
Aan het einde gooit Anja nog even een bommetje op met een verrassend einde.

Anja snijdt heftige onderwerpen aan in Vergeet mij niet, die ze op een knappe manier in het boek verwerkt heeft. Een tragisch familiedrama, die de laatste tijd helaas steeds vaker voor lijken te komen en in de media opduiken.
De gevolgen van een huilbaby die je als ouders tot totale wanhoop kan drijven. Echt shocking.
Hoe ver gaat iemand om wraak te nemen? En is diegene overtuigd van zijn eigen waarheid?

Vergeet mij niet, een hartverscheurend verhaal over een vreselijke tragedie, wat zich in je hoofd nestelt en nog lang na blijft sidderen, aanrader!

Waardering
4/5
Bron
Website Lannoo en website Anja Feliers

8 opmerkingen:

 1. Bij het openen van blogger zag ik als eerste het meisje. De rillingen liepen over mijn rug. En ik ben nieuwsgierig geworden. Dus dit boek komt zeker in mijn lijstje te staan met nog te lezen boeken.

  Gr. Debby

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hey Deb,

  Wat leuk om te horen dat dit boek op je lijstje komt.
  Dus bij jou liepen de rillingen ook over je rug, ik kreeg er ook een heel brrr gevoel bij.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk Annelies.
  Jij bent vandaag op de boekenbeurs in Antwerpen geweest, ben benieuwd hoe het was? En of je Anja IRL hebt ontmoet.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dit is er een die ik ook wil lezen, Kat ! Mooie recensie van jou !

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Thanks Mieke, altijd leuk om te horen.
  Kan het boek je echt aanbevelen, ondanks mijn twijfel vooraf, heb ik echt enorm van het boek genoten. En achteraf ben ik van mening dat ik het boek zelfs hoger had mogen waarderen, maar dat is achteraf. Het boek heeft echt indruk gemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen