maandag 4 november 2013

Glashard - Corine Hartman

Titel: Glashard, deel 2
Auteur:
Corine Hartman
Uitgever:
Karakter Uitgevers
Genre:
Psychologische thriller
Verschenen:
September 2013
Beschikbaar:
Paperback en Ebook
ISBN:
9789045206417 en 9789045206516
NUR: 332
Pagina’s:
288
Waardering: 4/5

Rechercheur Jessica Haider gaat op haar eigen onconventionele wijze de strijd aan met de handel in bloeddiamanten. 
Jessica Haider heeft na de moord op haar zoon de zin van het leven hervonden door toe te treden tot Saligia: een geheim elitekorps dat ingrijpt waar justitie faalt. Eindelijk kan ze eigenhandig en definitief afrekenen met het tuig dat door de mazen van de wet glipt. 
In dit tweede deel van de Jessica Haider-serie is de Antwerpse diamantair Baruch Salomons haar doelwit, hij wordt ervan verdacht in bloeddiamanten te handelen. Naar de buitenwereld toe doet de diamantair zich voor als een weldoener: hij stimuleert de economie in Zimbabwe en gunt enkele inwoners de kans op een nieuw, beter leven in het Westen. 
Maar de werkelijkheid is anders, en daar komt Jessy al gauw achter als ze weet binnen te dringen in Salomons’ wereld en als zijn kersverse minnares met hem meereist naar het verscheurde Zuid-Afrikaanse land. De werkelijkheid is zelfs veel gevaarlijker dan ze ooit had kunnen vermoeden…

Vorig jaar las ik voor het eerst een boek van Corine Hartman en vanaf dat moment ben ik fan van haar boeken, vooral de Nelleke de Winter trilogie heb ik met heel veel plezier gelezen.
In februari dit jaar verscheen Bloedlijn, het eerste deel van de nieuwe serie rond Jessica Haider. Ik was direct onder de indruk en keek enorm uit naar het tweede deel Glashard. Afgelopen week las ik dan eindelijk Glashard.
Bedankt Karakter Uitgevers voor het versturen van een recensie-exemplaar.
Benieuwd of ik net zo onder de indruk ben van Glashard als van Bloedlijn? Lees dan snel verder…

Corine Hartman
Voor zover Corine Hartman (1964) zich herinnert, heeft haar passie voor woord en beeld, voor schrijven en tekenen, altijd bestaan. Verhalen verzinnen was één van haar favoriete bezigheden en al snel las ze alles wat los en vast zat, waaronder de boeken van Agatha Christie.
Na enkele banen in de reclame is ze in 1994 gestart met een eigen reclamebureau.
In 2000 is ze de opleiding aan de Schrijversvakschool in Amsterdam gaan volgen.
Eind 2004 studeerde ze af, met als specialisatie de studierichting scenarioschrijven.
In maart 2007 debuteerde ze met Schone kunsten en vanaf dat moment is ze full-time auteur.
Corine won recent de Crimezone Thriller Award voor de beste Nederlandstalige thriller.


Samenvatting
Ik heb Alec meermaals vervloekt de afgelopen dagen, waarin ik geacht werd te bewijzen dat ik voldoende capaciteiten bezit voor zijn elitecorps Saligia.
De naam die niemand hardop mag uitspreken zou ik nu met alle plezier zo hard in zijn oren tetteren dat hij er doof van wordt.
Toen ik eraan toe was af te kicken van mijn drugsverslaving – voor zover het die naam mag hebben – verwachtte ik een verblijf in een vijf sterren hotel, of tenminste een lieflijk kuuroord ergens op de heide. De praktijk pakt iets anders uit.

Rechercheur Jessica Haider is terug, en hoe!
Glashard gaat verder waar deel een, Bloedlijn eindigde.
Jessica Haider probeert haar leven weer op te pakken na het grote verlies van haar zoon Nick.
Met Saligia heeft ze een levensdoel gevonden.

Ik voel me sterk, nu ik weet wat mijn missie is. Mijn levensdoel.

Jessy lijdt een dubbel leven. Naast haar reguliere werkzaamheden als rechercheur heeft ze een loodzware commandotraining afgerond. En dat allemaal om toegelaten te worden tot Alec’s geheime elitekorps Saligia.
Saligia grijpt in waar justitie faalt.
Hun gezamenlijke missie: De jacht op het uitschot van de aardbol.

Als je eenmaal lid bent van deze organisatie, dan is dat voor het leven.

Om zich te bewijzen gaat Jessy voor haar eerste opdracht undercover als Jenny de Koningh en is helemaal op zichzelf aangewezen.
Hiervoor moet ze aanpappen met Baruch Salonons, het doeltwit. Een Antwerpse diamantair die verdacht wordt van illegale handel in bloeddiamanten.
Haar opdracht luidt: Baruch ontmantelen en uitvinden hoe de diamanten gesmokkeld worden.
Baruch Salomons is een machtig man, die zich voordoet als weldoener. Hij belooft getroffen gezinnen in Afrika een beter leven in het Land van Hoop en Glorie. En maakt de mensen wijs dat hij er alles aan doet om de illegale handel te stoppen.

Met gevaar voor eigen leven reist Jessy samen met Baruck af naar Afrika. Het land van wantoestanden en corruptie. En eindigt bijna als leeuwenlunch tijdens de Safari in het Gorongosa National Park.

Je moet het niet onderschatten, Jessy, één moment van onoplettendheid, één foute inschatting en het kan je einde betekenen.

Privé worstelt Jessy met haar gevoelens, het verlies van haar zoon en de terugkerende nachtmerries.
Haar vader is ernstig ziek, ze moet binnenkort noodgedwongen afscheid van hem nemen.
Jessy doet enorm haar best doen om haar hoofd boven water te houden en niet in oude patronen terug te vallen.

Ondertussen overlijdt er iemand onder verdachte omstandigheden in Hospice De Omega waar haar vader verblijft. Eigenlijk heeft Jessy andere prioriteiten maar het lukt haar niet om dit naast zich neer te leggen. Haar recherchebloed kruipt waar het niet gaan kan.

Lukt het Jessy om niet door de mand te vallen en Baruch Salomons te ontmantelen?
En slaagt ze voor de zware test en wordt ze toegelaten tot de geheime organisatie Saligia?

Mening
Vanaf het eerste boek wat ik van Corine las, In vreemde handen ben ik om en na de Nelleke de Winter trilogie ben ik fan van haar boeken. Na het overdonderende succes van Bloedlijn moest ik Glashard natuurlijk ook lezen.
Ondanks dat het alweer een tijdje was geleden dat ik Bloedlijn had gelezen zat ik direct weer in het verhaal.
Glashard voelt vanaf de eerste pagina direct weer oud en vertrouwd. Spannend vanaf de allereerste bladzijde.

Glashard is deel twee van de Jessica Haider serie.
Dit deel is los te lezen van het eerste deel, maar ik adviseer je om toch bij het eerste deel Bloedlijn te beginnen, anders zou je misschien essentiële dingen kunnen missen en daarbij is Bloedlijn echt een geweldig boek waar ik enorm van heb genoten, dat zou je anders zomaar mislopen.

Glashard bevat 59 korte hoofdstukken boordevol spanning. Deze korte hoofdstukken vind ik erg prettig, hierdoor komt er veel vaart in het verhaal.
De hoofdstukken zijn geschreven vanuit wisselend perspectief, vanuit Jessy, Assia en Halina en zo nu en dan vanuit een geheimzinnig duister personage.
Het verhaal bevat meerdere verhaallijnen, die gaandeweg het verhaal samen komen.

De cover van het boek is prachtig strak met mooie kleuren en past goed bij het verhaal. Net als de titel, die past perfect bij het verhaal. Het boek doet zijn naam eer aan, Glashard is met recht een keiharde glasharde thriller, niet geschikt voor tere zieltjes.
Na het lezen van de omschrijving op de achterkant van het boek wil je direct verder lezen.
Corine Hartman heeft een geweldige schrijfstijl. Haar schrijfstijl is vlot waardoor je door het boek heen vliegt. Het moderne humoristische wrede taalgebruik is echt genieten.
Jessy de vrouw met de ogen zo donker als de ogen van een Koningscobra, is een stoer top wijf die strijdt voor rechtvaardigheid in de wereld. Alles wat ze heeft meegemaakt in haar leven, haar zoon Nick werd op brute wijze vermoord door een psychopaat die zij jaren eerder achter de tralies liet verdwijnen en de ‘zelfmoord’ van haar moeder, heeft haar gevormd tot de keiharde vrouw die ze nu is. Ze draait haar hand niet meer om voor een lijk meer of minder.
Ook in dit deel wordt Jessy niet gespaard, haar vader is ernstig ziek en ligt op sterven.

Corine neemt je in Glashard mee in een reis om de wereld met Jessy Haider. Van Nederland naar België, naar Afrika en weer terug, Glashard kent geen grenzen. Reis mee in de bizarre wereld van Jessica Haider.
Een keiharde pagetuner boordevol spanning en gruwelijkheden. Niks is Corine Hartman te gek.
Spanning, erotiek, Glashard bevat het allemaal, Corine is van alle markten thuis.
Corine Hartman snijdt heftig onderwerpen aan in Glashard, illegale orgaanhandel, diamantensmokkel en de mensonterende gruwelijke omstandigheden die dit tot gevolg hebben.

Het einde is spectaculair en doet direct verlangen naar meer.
Als traktatie krijg je op het einde van het boek nog een voorpublicatie van deel drie, Zielloos, welke verschijnt omstreeks eind februari 2014. Dit klinkt direct weer veelbelovend, ik kijk er naar uit en kan niet wachten tot ik verder kan lezen. Helaas moet ik daarvoor nog even geduld hebben.
Niet alleen Baruch is verslavend, Jessy Haider is super verslavend.

Glashard, reis mee in de bizarre wereld van Jessy Haider, spannend vanaf de eerste bladzijde, verslavend goed, absolute aanrader!

Waardering
4/5

Bron
Website Karakter Uitgevers en website Corine Hartman

5 opmerkingen:

  1. Amai, het enthousiasme van je recensie spat van het scherm. Ik voel het tot hier. ;-)
    Misschien zal ik mij ook eens moeten wagen aan Corine Hartman.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat leuk om te lezen :-)
    Ik kan het je van harte aanbevelen, hopelijk ben jij ook net zo enthousiast.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik ben net in Bloedlijn begonnen en denk dat ik weer een schrijfster op mijn NTL lijstje kan toevoegen! Wat schrijf jij prachtige én duidelijke recencies, daar zou iedere auteur super trots op zijn!!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wauw Ilona, wat ontzettend leuk om te horen, dank je wel, je hebt een glimlach op mijn gezicht getoverd.
    Veel plezier met Bloedlijn, die vond ik persoonlijk nog beter dan Glashard.

    BeantwoordenVerwijderen