zaterdag 23 mei 2015

De zes levens van Sophie - Sarah Meuleman

Titel: De zes levens van Sophie
Auteur:
Sarah Meuleman
Uitgever:
Lebowski
Genre:
Roman
Verschenen:
Februari 2015
Beschikbaar:
Paperback en Ebook
ISBN:
9789048820627 en 9789048820634
NUR:
301
Pagina’s:
287

Weten dat het eindigt, dat je verdwijnt, voor altijd.

De bijna dertigjarige Hannah heeft het goed voor elkaar, ze is werkzaam als columniste voor een groot New Yorks modeblad. Haar rubriek is een regelrechte hit en levert een riant inkomen op. Ze heeft een vriend, Boy, die gek op haar is en toch benauwd dit leven haar.

Maar de verbeelding bleek mooier dan de werkelijkheid.

Na een ingrijpende gebeurtenis besluit Hannah om haar luxueuze leventje vaarwel te zeggen. Ze neemt ontslag en laat de glitter en glamour wereld achter zich. Hannah is toe aan iets nieuws. Ze verlaat haar vriend en gaat in een armoedige studio, in een oud pakhuis aan de rand van Brooklyn wonen.

De gruwel wil beschreven, pijn is dol op taal. Bloed en papier: het perfecte huwelijk.

Hannah heeft een nieuw plan, ze gaat een boek schrijven, een biografie over beroemde vrouwelijke schrijfsters, die op een dag spoorloos verdwenen. Net zoals het jonge meisje uit Bachte-Maria-Leerne in 1996.

Het meisje volgt haar, overal. Als een kras op haar netvlies, een verdwaald detail in de uithoeken van haar blik. Nu is ze daar, dan weer weg.

Zo’n boek schrijven leek mooier dan het in werkelijkheid is. Het schrijven wil maar niet vlotten. En dan roept de zoektocht naar de vrouwen waarover ze wil schrijven, ook nog pijnlijke herinneringen op, die zij al achttien jaar uit haar hoofd probeert te krijgen…

Ze weet dat ze het kan en hoe. Je voor de vijfde keer sterft en dan. Gewoon weer. Wakker wordt.

Achttien jaar geleden woonde Hannah nog in Vlaanderen. In die tijd was ze twaalf jaar oud en stond haar leven in het teken van vriendinnen, jongens en uitgaan. Hannah was beste vriendinnen met Sophie, een stil en teruggetrokken meisje, wat nergens echt bij hoorde.

Een meisje dat ze zo goed kende. Tot morgen, zei ze tegen haar op die donkere novembernacht. Maar het meisje is nooit meer thuis gekomen, ze was voor altijd weg.

Tot Sophie op een dag niet meer thuis komt. Wat is er met haar gebeurd? Zal er ooit nog duidelijkheid komen?

Kan een mysterie oplossen? Verdwijnen als een vlek?

Soms ontvang je een boek van de uitgever wat je anders uit jezelf nooit zou zijn gaan lezen. De zes levens van Sophie is voor mij typisch zo’n soort boek. Omdat de cover en de omschrijving op de achterkant van het boek mij toch wel aanspraken begon ik toch wel enigszins nieuwsgierig aan het verhaal. De zes levens van Sophie is de debuutroman van Sarah Meuleman.

Op de cover zien we een jong meisje wat met treurige ogen de wereld in kijkt, haar kleding is vies en gekreukt en ze hangt er in een ongemakkelijke positie bij, op een houten krukje. De kleuren zijn sober, passende bij het verhaal. De titel is bijzonder, een waar je over na gaat denken, wat wordt er met deze titel bedoeld?

De zes levens van Sophie is opgedeeld in zes delen, welke ook weer onder verdeeld zijn in korte hoofdstukken, die een titel, jaartal en plaats hebben gekregen. Het verhaal wordt grotendeels vertelt vanuit Hannah en Sophie en speelt zich af in wisselende tijdspanne, voornamelijk New York 2014 en België 1996 en verweeft hiermee het heden met het verleden.

Sarah Meuleman heeft een beeldende, spannende, meeslepende schrijfstijl. Vanaf de eerste bladzijde wist ze mijn aandacht te pakken en sleept ze je de wereld van Sophie en Hannah in.

De zes levens van Sophie kent meerdere verhaallijnen. Het verhaal gaat direct spannend van start met de mysterieuze verdwijning van een jong meisje in het Belgische Bachte-Maria-Leerne in 1996. Een gebeurtenis die direct gelinkt wordt aan Dutroux. België, Nederland en de rest van de wereld in de jaren negentig, het hield iedereen destijds bezig. De angst die leefde in ieder gezin, de grote angst om de volgende te zijn. Meuleman weet de dreiging en angst voelbaar over te brengen op de lezer.

Sophie en Hannah waren destijds elf en twaalf jaar oud. Elkaars tegenpolen, maar vriendinnen voor het leven. Tot ze naar de middelbare school gaan en ze steeds meer andere interesses krijgen en elkaar lijken te ontgroeien. Hannah is gek op jongens, Sophie vindt jongens stom. Waar Hannah de wereld ontdekt en iedere vrijdag uitgaat naar de Sloep is Sophie nog erg kinderlijk en slaapt nog met haar oude knuffel. Sophie is een vreemde eend in de bijt en hoort er niet bij. Terwijl Hannah zich druk maakt om onbenullige dingen, moet Sophie hard haar best doen om te overleven, zij heeft zorgen die een kind niet hoort te hebben. En dan slaat opeens het noodlot toe…

Daarnaast speelt het verhaal zich af in 2014 aan de andere kant van de wereld, in New York. Hannah is bijna dertig jaar, ze is mooi en succesvol als columnist voor een groot modeblad, haar rubriek is geliefd en staat garant voor een buitensporig inkomen, alles perfect voor elkaar die Hannah zou je denken. Maar Hannah heeft iets ingrijpends te verwerken gekregen en is klaar met de hele nepwereld en besluit alle glitter en glamour achter zich te laten. Hannah verlaat haar vriend Boy en daarmee ook haar luxe leventje, het is tijd voor verandering. Ze laat alles en iedereen achter zich om een nieuwe start te maken en betrekt een studio in een New Yorks pakhuis aan de rand van Brooklyn. Hannah heeft een nieuwe missie, het schrijven van een boek, een biografie over beroemde spoorloos verdwenen schrijfsters. De zoektocht naar deze vrouwen, roepen herinneringen op naar de vreselijke gebeurtenis in 1996. Die ze achttien jaar later nog steeds niet los kan laten…

De verhaallijnen van de verdwijning in 1996 en Hannah in 2014 vond ik erg boeiend en zorgde voor veel vaart en spanning in het verhaal. De verhaallijn over de verdwenen vrouwen, terug in de tijd, haalde spijtig genoeg voor mij deze vaart er weer uit. De onverwachte ontknoping liet mij in verwarring achter, deze heb ik echt niet zien aankomen. De karakters zijn goed uitgewerkt, de aangrijpende gebeurtenissen raken. De keuzes die je maakt in het leven, iedereen heeft zijn eigen verhaal.

De zes levens van Sophie, aangrijpende debuutroman met bizarre plotwending, die je in verwarring achter laat, aanrader!

★★★½

Met dank aan Uitgeverij Lebowski voor het versturen van een recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten