woensdag 27 mei 2015

Passagier 23 - Sebastian Fitzek

Titel: Passagier 23
Auteur:
Sebastian Fitzek
Uitgever:
The House of Books
Genre:
Psychologische thriller
Verschenen:
Mei 2015
Beschikbaar:
Paperback en Ebook
ISBN:
9789048825271 en 9789048825288
Pagina’s:
352

Nu is de cirkel rond. Nu krijgt de waanzin betekenis.

De achtendertig jarige Martin Schwartz is de beste politiepsycholoog en undercoveragent die er is. Zo goed als hij is in zijn werk, zo ellendig gaat het in zijn privéleven. Martin draagt een groot verlies met zich mee, dat hem gemaakt heeft tot de man die hij nu is.

Behalve een adrenalinespuit direct in zijn hartkamer was er nauwelijks iets wat zijn hartslag kon laten versnellen.

Martin en zijn team zijn druk bezig met een grootse undercoveroperatie, waar ze al een halfjaar naar toe werken. Wanneer hij wordt overvallen door een mysterieus telefoontje. Wat hem direct weer terug brengt naar de afschuwelijke gebeurtenis vijf jaar geleden.

Als rechercheur wist hij dat de scheidslijn tussen een excentrieke levensstijl en krankzinnigheid die rijp was voor therapie, vaak maar heel dun was.

Vijf jaar geleden was hij samen met zijn vrouw Nadja en hun tienjarige zoon Timmy op vakantie, aan boord van het luxe cruiseschip de Sultan of the Seas. Met als doel afleiding en van elkaar genieten, alvorens hij voor de allerlaatste keer zijn leven op het spel zou gaan zetten.

En juist haar laatste reis zou ze zonder één enkel afscheidswoord zijn begonnen?

Deze vakantie eindigde in een verschrikkelijke nachtmerrie. Timmy en Nadja verdwenen op een nacht spoorloos op volle zee. Martin bleef gebroken achter, zonder antwoorden op de vraag wat er met zijn vrouw en kind is gebeurd?

Eén hand op het scherm, de andere op de reling. Eén voet op de onderste balk. De andere op de tweede…

Martin heeft zich vol op zijn werk gestort, dat is alles wat hij nog heeft. En heeft een diepgewortelde haat jegens alles wat met de Sultan te maken heeft en heeft zichzelf gezworen om nooit, maar dan ook nooit meer ook een stap op een cruiseschip te zetten. Tot dat ene telefoontje van een oude dame…

In Martins maag opende zich een vuist, en een lange vinger kietelde zijn slokdarm. Hij werd misselijk. Dit schip zou hij niet zo snel weer kunnen verlaten.

De oude dame beweerd bewijzen te hebben over wat er die nacht daadwerkelijk gebeurd is. Er zijn teveel opmerkelijkheden aan de verdwijning, die tot nu toe nooit verklaard zijn. Ondanks zijn voornemen, is de hoop toch sterker. En besluit hij om toch op het verzoek van Gerlinda Dobkowitz in te gaan, en zet voor het eerst sinds al die jaren weer voet op de Sultan.

Wat is het ergste wat je ooit hebt gedaan?

Wat Martin niet weet, is dat er hele vreemde dingen op het cruiseschip gebeuren en de geschiedenis zich lijkt te herhalen. Hij heeft geen enkel benul van de beerput die hij met zijn bezoek opentrekt. Zal Martin ooit te weten komen wat er daadwerkelijk met zijn vrouw en kind gebeurde en antwoord krijgen op al zijn vragen? En lukt het hem de nieuwe raadsels op te lossen?

Niet nog een keer. Maar nog steeds.

Sebastian Fitzek, een veel gehoorde naam in thrillerboekenland. Wil je echt een gruwel thriller lezen, dan moet je een Fitzek lezen. Ik werd hoe langer hoe nieuwsgieriger. Naar het schijnt hou je van zijn boeken of niet. Passagier 23 was mijn eerste Fitzek en ik geloof dat ik me bij het rijtje lovers aan kan sluiten. Hoe kan het ook anders, ik hou van super spannende thrillers met lugubere details en daar ontbreekt het absoluut niet aan in zijn boeken. Hoe krijgt hij dit allemaal bedacht? Ik ben dan ook zeer benieuwd naar zijn andere werk geworden en ga deze dan ook zeker nog lezen.

De rode cover is er een die opvalt, met als detail een raampje en een stuk van het schip. Opmerkelijk want de cover van het originele boek is in grauwe grijsachtige tinten uitgebracht. De titel past heel goed bij het verhaal. Wat wordt bedoeld met Passagier 23? Daarvoor moet je het verhaal even lezen, je zult er vast geen spijt van krijgen.

Passagier 23 bestaat uit 76 hoofdstukken en is bijzonder opgebouwd. Het verhaal gaat van start met een bizarre, spannende, brute proloog. Fitzek sluit zijn boek niet zoals gebruikelijk af met eerst een epiloog en dan het dankwoord, nee, eerst het dankwoord en als toegift volgt er nog een epiloog. Anders dan anders, maar past uitstekend bij de unieke schrijfwijze van Fitzek. Het verhaal wordt vertelt vanuit hoofdpersonages Martin Schwartz, Naomi en Julia.

Sebatian Fitzek heeft een unieke schrijfstijl. Op gedetailleerde wijze weet hij de bloederige lugubere scenes te beschrijven, zodat je ze al lezend voor je ziet en mee zit te gruwelen. Daarnaast houdt Fitzek van humor welke hij uitstekend heeft weten te combineren met de spanning in zijn verhaal.

Pasagier 23 kent meerdere verhaallijnen en karakters en zit geniaal in elkaar. Het verhaal en de karakters zijn zeer goed uitgewerkt met heftige, aangrijpende thema’s in het verhaal verweven. Fitzek heeft met Passagier 23 een pageturner van formaat neergezet, spannend van begin tot het eind. Verslavend goed, eenmaal begonnen met lezen werd ik het verhaal ingezogen en bleef doorlezen. Echt knap hoe hij dit intelligente maar krankzinnige verhaal heeft weten te bedenken. En je in verbazing achterlaat. Met recht een psychologische thriller, niet geschikt voor watjes.

Hoofdpersonage politiepsycholoog en undercoveragent Martin Schwartz is een aparte persoonlijkheid. Met zijn achtendertig jaar is hij de beste in zijn vak en voor niets of niemand bang. Hij heeft namelijk niets meer te verliezen, alles was hem lief was is hem al ontnomen. Vijf jaar geleden verdwenen zijn vrouw Nadja en hun zoon Timmy, tijdens een vakantie op het luxe cruiseschip de Sultan of the Seas, op volle zee. Wat er die nacht van de verdwijning daadwerkelijk is gebeurd, is tot nog toe nooit duidelijk geworden. Martin is verslagen achtergebleven en heeft de dood van zijn vrouw en zoon nooit kunnen verwerken. Martin gaat kapot van verdriet en stort zich op zijn werk, waarvoor hij heel ver gaat en grenzen overschrijd. Men maakt zich zorgen om hem en ziet hem als een tikkend tijdbommetje, het zou beter voor hem zijn om met vervroegd pensioen te gaan, maar dan raakt hij het enige wat hij nog heeft; zijn werk, ook nog kwijt, laat hem maar doen waar hij goed in is. Martin haat alles en iedereen die met de Sultan te maken heeft en heeft zichzelf gezworen om nooit, maar dan ook nooit meer een voet op een cruiseschip te zetten. Één mysterieus telefoontje van een oude dame, brengt daar verandering in. Ze verzoekt hem zo snel mogelijk aan boord van de Sultan te komen. Mevrouw Gerlinde Dobkowitz beweerd aanwijzingen te hebben over wat er destijds met zijn zoon en vrouw gebeurd is. Hoop, het enige wat nog restte, het aller laatste beetje hoop, brengt hem zover om toch weer aan boord van de verschrikkelijke Sultan te stappen. Geen enkel benul van welke beerput er met zijn bezoek aan de Sultan of the Seas wordt opengetrokken, stapt hij aan boord.

Daarnaast spelen Daniel Bonhoeffer, kapitein van de Sultan en peetoom van de vijftienjarige Lisa die samen met haar moeder Julia ook op het cruiseschip verblijft. En de elfjarige Anouk Lamar die eveneens samen met haar moeder Naomi op de Sultan verbleef, een belangrijke rol in het verhaal. Lisa en Julia zijn meer van elkaar verwijderd dan ooit en deze cruise zou ze nader tot elkaar moeten brengen. Tot Julia een naar telefoontje ontvangt. Heeft zij gefaald als moeder? Er gebeuren hele vreemde dingen op het cruiseschip… de geschiedenis lijkt zich te herhalen… een jong meisje wordt vermist en duikt plotseling weer op met de lievelingsknuffel van Timmy…
Zal Martin ooit de waarheid achterhalen en antwoord krijgen op al zijn vragen? En de nieuwe raadsels op weten te lossen?

Passagier 23, Fitzek Koning Luguber, pageturner van formaat, durf jij nog aan boord van een cruiseschip te stappen? Mustread!

★★★★½

Met dank aan Uitgeverij The House of Books voor het versturen van een recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten