zaterdag 9 mei 2015

Tirtha - Sterre Carron

Titel: Tirtha, deel 2
Auteur:
Sterre Carron
Uitgever:
Nederlandse Auteurs Uitgeverij
Genre:
Thriller
Verschenen:
April 2014
Beschikbaar:
Paperback en Ebook
ISBN:
9789491535161 en 978949153545
NUR:
305
Pagina’s:
368

Ik leid met een korte ‘ei’ en jij lijdt met een lange ‘ij’.

In hoeverre kende je iemand echt wanneer ze door wraak gedreven werden?

Vier weken geleden veranderde Rani’s leven in een verschrikkelijke nachtmerrie, waaruit zij graag zou willen ontwaken. Haar zevenjarige zusje Romy en haar vriendinnetje Raquel verdwenen spoorloos, op een zaterdagmiddag na een dressuur les bij manege De Dravers. De meiden dronken samen buiten een colaatje en daarna lijken ze in rook te zijn opgelost.

Het duurde niet lang voor ze zagen waar de stank vandaan kwam. Voor hen lag een dood lichaam. Voorzichtig naderden ze het lijk. De rottingsgeur zorgde ervoor dat Lucas de inhoud van zijn maag uitbraakte totdat hij alleen nog gal proefde.

Rani Diaz, hoofdinspecteur van de federale politie, is er kapot van, ze leeft op de toppen van haar zenuwen. Er is meteen een heel team ingeschakeld en de gehele omgeving is uitgekamd, zonder enig resultaat. Rani is vastbesloten om haar zusje te vinden, al is het het laatste wat ze doet. Zij mag niet op de stapel met onopgeloste misdrijven terecht komen.

Beng! Beng! Beng! Een kogel recht door haar mooie snuitje. Ik heb haar al mogen aanraken en mogen ruiken. Een lekker geurtje heeft dat kind. Maar de dood stinkt. Je zou toch niet willen dat ze stinkt?

Helaas blijft het niet bij deze twee verdwenen meisjes. In snel tempo verdwijnen er meer jonge meiden. Het team staat voor een groot raadsel, wat hebben al deze vermiste meisjes gemeen? Rani en haar team draaien dubbele diensten om tot een doorbraak te komen. De zaak wordt alsmaar ingewikkelder, er gebeuren dingen die het daglicht niet kunnen verdragen.

Maar beloof me één ding. Je neemt dat wat er gebeurd is mee in je graf.

Lukt het Rani en haar team om de Tirtha -puzzel op te lossen en de waarheid aan het licht te brengen? Zal ze haar zusje ooit nog terug vinden?

Haar verleden sluit de deur.
Het heden komt binnen.

Vorig jaar juni maakte ik kennis met het schrijfwerk van Sterre Carron en las haar thrillerdebuut Mara, welke in september 2013 verscheen. Ik was heel enthousiast over Mara en keek uit naar haar tweede thriller Tirtha. In november vorig jaar had ik de eer om Sterre Carron in levende lijve te mogen ontmoeten op de Antwerpse BoekenBeurs, waar zij Tirtha voor mij signeerde. Lange tijd lag Tirtha te wachten op mijn enorme stapel met boeken. Afgelopen week was het dan eindelijk zover, Tirtha was het lange wachten waard hoor, Mara las ik met veel plezier, maar met Tirtha heeft Carron zichzelf overtroffen. Wat nog leuker is, haar derde thriller Matsya ligt ook nog op mij te wachten en de vierde thriller Trifla, verschijnt binnen nu en twee weken.

Je kan zeggen wat je wilt over de covers van de boeken van Sterre Carron, maar dat ze opvallen dat is een ding wat zeker is. Ook Tirtha heeft wederom een opvallende kleur, een knalrode, met daarop twee jonge meisjes op een brug aan een wateroppervlakte. Wat doen deze meisjes daar? Details die goed bij het verhaal passen. Zoals we inmiddels van Carron gewend zijn is ook de titel weer een aparte, niet standaard titel. Voor de betekenis moet je eerst het verhaal lezen. De hoofdstukken zijn mooi vormgegeven.

Tirtha bestaat uit 55 korte hoofdstukken, geschreven met heel veel vaart. De hoofdstukken zijn geschreven in wisselend perspectief vanuit hoofdpersonages Paulien Mertens, Eva Katz, Eli Hellings en hoofdinspecteur Rani Diaz. Het verhaal speelt zich af in het heden en blikt zo nu en dan terug naar het verleden.

Sterre Carron heeft een heerlijke schrijfstijl. Beschrijvend en gedetailleerd, het verhaal leest alsof je naar een aflevering van een tv-serie kijkt, de Rani Diaz Serie, zou het niet slecht doen op televisie. Haar schrijfstijl is grof, spannend, bevat veel vaart en de nodige humor. Sterre beschrijft bepaalde scenes heel expliciet, haar verhalen zijn dan ook absoluut niet geschikt voor tere zieltjes.

Tirtha heeft een goed uitgewerkte verhaallijn met een gruwel scenario. Tirtha is het tweede deel in de Rani Diaz Serie. Ondanks dat het om een tweede deel gaat, is het ook goed los leesbaar, daarvoor heeft Sterre Carron bewust gekozen omdat zij dit belangrijk vindt. Sterre heeft zeer heftige thema’s in Tirtha verwerkt, die zij op zeer gedetailleerde wijze in het verhaal verweven heeft. Soms op gruwelijke, walgelijke wijze. Carron pakt meteen uit met een heftig, aangrijpend eerste hoofdstuk wat raakt en aanzet tot verder lezen. Eenmaal begonnen blijf je lezen. Langzaamaan wordt de spanning opgebouwd en werkt Carron toe naar een spannende, angstige, emotionele ontknoping. Onvoorstelbaar maar waar, zulke zieke gestoorde ‘mensen’ bestaan dus echt in deze wereld.

In Tirtha staat net als in Mara hoofdinspecteur Rani Diaz centraal. Rani Diaz staat bekend als de meest gehaaide jongste hoofdinspecteur van heel België. Ze is vlijmscherp, cynisch, heeft een hekel aan de pers en jaagt regelmatig mensen tegen zich in het harnas en is voor de duvel niet bang. Sinds vier jaar werkt zij samen met Bert Simons en samen vormen zij het perfecte koppel, ze zijn helemaal op elkaar ingespeeld en zullen elkaar ten alle tijden verdedigen. Simons is een echte levensgenieter, familieman en happy single.
Wat bijna niemand weet is dat Rani een intens verdriet met zich meedraagt. De pijnlijke herinneringen aan haar verschrikkelijke jeugd. Dit heeft haar gemaakt tot de zelfstandige harde politievrouw die zij nu is. Haar moeder werd op latere leeftijd zwanger en was niet in staat om voor Rani’s zusje Romy te zorgen. Sindsdien is de voogdij over Romy aan Rani toevertrouwd. Romy is haar alles, Rani is gek op haar. En dan opeens slaat het noodlot toe, vier weken geleden verdween de zevenjarige Romy samen met haar zevenjaar oudere vriendinnetje Raquel van manege De Dravers. Rani kreeg een oproep van haar werk en moest aan de slag, toen ze twee uur later weer terug kwam waren de meisjes spoorloos verdwenen. Het team werd ingeschakeld, de gehele omgeving werd uitgekamd, zonder enig resultaat. Sindsdien is Rani wanhopig en een zenuwinzinking nabij. Ze zal niet rusten voor ze haar zusje gevonden heeft. Schouwarts Frederik, Rani’s geliefde, is haar steun en toeverlaat in deze verschrikkelijke tijd.

Daarnaast staan de families van de verdwenen meisjes centraal. De dertienjarige Paulien Mertens, haar vader overleed korte tijd geleden en haar moeder heeft gelijk weer een andere man in huis gehaald. Paulien neemt haar moeder in vertrouwen, maar haar moeder geloofd haar niet en denkt dat het haar om de aandacht te doen is. Op een avond vertrekt zij naar haar vriendin Tessa maar komt daar nooit aan en verdwijnt spoorloos.
Eva Katz en Eli Hellings en hun dochters Louise en Aurélie. Eli is zeventien jaar ouder dan Eva en is een rijke machtige top advocaat met veel aanzien, die door veel mensen gevreesd wordt. Hij is bezig met een belangrijk proces wat veel van hem vraagt. Ondertussen beland hij in een gruwelijk wespennest.

De personages zijn heel goed uitgewerkt, je leeft je helemaal in. De angsten, de dreiging, zijn voelbaar. Lukt het Rani om de Tirtha-puzzel op te lossen en de waarheid aan het licht te brengen. Zal zij haar zusje Romy ooit nog terug vinden en lukt het haar om de dader te stoppen? De schuldgevoelens, de onzekerheid, de ongerustheid, het verdriet, zijn schokkend en raken. Sterre kan niet goed tegen het verdriet met en om kinderen, daar wordt haar hart week en gevoelig van vertelde ze me, daarom schrijft ze erover en dat gaat haar heel goed af, haar verhaal raakt.

Tirtha, gruwel scenario met expliciete lugubere scenes, niet geschikt voor tere zieltjes. Lukt het Rani om de Tirtha-puzzel op te lossen? Aanrader!

★★★★½

Met dank aan de Nederlandse Auteurs Uitgeverij voor het versturen van een recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten