vrijdag 8 mei 2015

Meedogenloos - Natasza Tardio

Titel: Meedogenloos
Auteur:
Natasza Tardio
Uitgever:
Kluitman
Genre:
Jeugdthriller
Verschenen:
Maart 2015
Beschikbaar:
Hardcover
ISBN:
9789020609547
NUR:
284
Pagina’s:
190

Religie wordt door het gewone volk beschouwd als waar, door de wijzen als vals, en door de heersers als nuttig.

Wanneer de vijftienjarige Isra el Sahid zomaar opeens verdwijnt is Nederland in rep en roer. De vermissing wordt uitermate serieus genomen en krijgt urgentie. Er wordt met alle mogelijke scenario’s rekening gehouden. Diverse instanties werken samen, er wordt een heel onderzoek op de vermissing van Isra gezet.

Het is een risico dat ik moet nemen. Een daad van liefde voor het te laat is. Voor alles verloren is.

Begin jaren negentig zijn Isra’s ouders uit Syrië gevlucht, sindsdien wil Isra’s vader niets meer met Syrië te maken hebben. Haar moeder is doodsbang dat Isra naar Syrië is afgereisd. Isra’s ouders zijn gebroken, ze maken zich ernstige zorgen, waar is hun dochter gebleven?

Geen romantische strijd voor gerechtigheid, maar echte moorden en veel bloed. Elke minuut kan je laatste zijn.

Isra heeft sinds drie maanden een vriendje, de eenentwintigjarige Mo. Haar ouders vonden Mo geen partij voor hun dochter en verboden haar om nog langer met hem om te gaan. Sindsdien heeft Isra plotseling belangstelling voor haar vaderland en is ze een hoofddoek gaan dragen.

Al dat gedoe over Syrie… Niet elke verdwenen moslim is meteen onderweg naar Syrie, en zeker Isra niet. Als er íémand tegen oorlog en geweld is, dan is zij het wel.

Isra’s vrienden Lieke en Lukas zijn bezorgd en blijven geloven in Isra’s onschuld. Haar vertrek kan onmogelijk vrijwillig zijn geweest, hun vriendin zou namelijk nooit zomaar vertrekken, zonder iets te laten weten. Die enge Mo, heeft haar vast gehersenspoeld en gedwongen.

Ik dwing mezelf om stevig te blijven staan. Standvastig, alsof ik van steen gemaakt ben. Ik moet sterk blijven. Geen zwakte tonen, dat nooit. Zwakte kan het einde betekenen. Zeker hier.

Langzaam maar zeker lijken steeds minder mensen nog in Isra’s onschuld te geloven en wordt ze gezien als de zoveelste Moslim die naar Syrië ging. Lieke en Lukas zijn wanhopig en vragen misdaadverslaggever Simon van de Pol om hulp. Als er iemand is die hun vriendin op zou kunnen sporen is hij het wel.

Een wijde jas om zijn magere lichaam. Handen in zijn zakken. Het gevaar verhullend. Ik weet wat hij verbergt, en het jaagt me angst aan. Dit is nooit de bedoeling geweest. We hadden zulke mooie toekomstplannen.

Zullen Isra’s geliefden haar ooit nog levend terug zien?

In maart verscheen alweer de derde jeugdthriller van Natasza Tardio, Meedogenloos. Reeds eerder verschenen Moordvrienden en Onzichtbaar welke ik beide met veel plezier gelezen heb. Natasza was bezig met het schrijven van een ander verhaal, toen zij het idee van Meedogenloos voor ogen kreeg, en heeft alles aan de kant gegooid om dit boek, wat geschreven móest worden, te schrijven. Het resultaat mag er zijn, naar mijn bescheiden mening.

Net zoals Onzichtbaar is ook Meedogenloos verschenen als prachtige hardcover. Het boek is mooi vormgegeven en heeft een mooie cover, die goed bij het verhaal past. De titel, Meedogenloos, een woord waar ik eerder bijna nooit over hoorde, wat je de laatste tijd steeds vaker voorbij ziet komen. Een titel die het verhaalt perfect past, de barbaarse samenleving. De omschrijving maakte mij niet direct enthousiast, toch wilde ik het boek heel graag lezen, omdat ik gewoon weet dat Tardio kan schrijven als de beste en ook Meedogenloos heeft mij zeker niet teleurgesteld.

De hoofdstukken van Meedogenloos hebben de naam van het personage van waaruit het hoofdstuk is geschreven en de datum waarop het verhaal zich afspeelt. Het verhaal is geschreven in meerdere perspectieven, vanuit hoofdpersonages Lieke, Lukas en Isra en vanuit Simon en Elaine. Natasza gaat van start met een indrukwekkende proloog, spannend en aangrijpend, die direct uitnodigt tot verder lezen.

Natasza Tardio heeft een heerlijke schrijfstijl, wat ze ook schrijft, fictie of non-fictie het is goed. Haar schrijfstijl is vlot, beeldend, spannend en raak, met weinig woorden weet ze je meteen te pakken, waarna je meteen het verhaal ingetrokken wordt.

De verhaallijn van Meedogenloos is zeer actueel, niet de eerste keer dat Tardio dit overkomt met een door haar geschreven boek. En realistisch, het is onvoorstelbaar hoever mensen gaan voor hun geloof en de verregaande gevolgen daarvan.
De paniek in Nederland is groot, wanneer er van de een op de andere dag een vijftienjarig Moslim meisje verdwijnt. Diverse instanties zitten er met hun neus bovenop, de druk is enorm. Is Isra vrijwillig naar Syrië vertrokken of is zij gedwongen? Met alle mogelijke scenario’s wordt rekening gehouden. Lieke en Lukas geloven heilig in haar onschuld, Isra zou nooit zomaar vertrekken zonder haar beste vrienden iets te laten weten. Tardio gaat van start met een heftige proloog en weet je gedurende het lezen helemaal op het verkeerde been te zetten met een plotwending, die je niet aan zag komen. Waarmee Meedogenloos echt totaal anders in elkaar blijkt te zitten dan je vooraf zou verwachten. En sluit af met een schokkende epiloog.

De personages zijn goed uitgewerkt en lijken tot leven te komen. Knap gedaan, om ze zo neer te zetten dat je je als lezer zo inleeft en aan sommige zelfs een hekel krijgt. Personage Inge is een typisch voorbeeld, hilarisch en beeldend, je ziet het zo voor je. Inge is sinds een jaar op school en houdt er maar weinig vrienden op na, met haar leugenachtige gedrag zorgt ze ervoor dat mensen haar liever mijden. De vijftienjarige Isra el Sahid verdwijnt zomaar van de een op de andere dag. Haar ouders met wie ze een goede band heeft met grote zorgen en angst achterlatend. Isra heeft sinds drie maanden een vriendje, de eenentwintigjarige Mo, iets waar haar ouders absoluut niet blij mee zijn. Isra heeft opeens interesse in haar vaderland en is een hoofddoek gaan dragen. Haar moeder is bang dat haar dochter naar Syrië is afgereisd, het land waaruit zij zelf jaren geleden zijn gevlucht. Isra’s vrienden Lieke de Graaf en Lukas Veenstra zijn bezorgd, ze kunnen het zich niet voorstellen dat Isra vrijwillig is vertrokken, ze was dan wel recalcitrant en gedroeg zich een beetje anders voor haar verdwijning, maar ze zou nooit weg gaan zonder haar vrienden iets te laten weten. En hun vriendin is echt geen terrorist! Het heeft vast te maken met dat stomme vriendje van haar, met zijn enge ogen, die ze niet kunnen luchten of zien. Lieke en Isra zijn beste vriendinnen en kennen elkaar al vanaf de basisschool. Zullen zij hun vriendin ooit nog levend terug zien? Rechercheur Elaine Evers en haar partner Tom Burgman, werken samen met een team non stop aan deze zaak, om de waarheid aan het licht te brengen.

Meedogenloos, actuele spannende jeugdthriller, een uit de hand gelopen hysterie, een jihad-groupie of slachtoffer? Aanrader!

★★★★

Met dank aan Uitgeverij Kluitman voor het versturen van een recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten