vrijdag 4 december 2015

Alles of niets - Gillian King

Titel: Alles of niets
Auteur:
Gillian King
Uitgever:
Zomer & Keuning
Genre:
Chicklit
Verschenen:
Oktober 2015
Beschikbaar:
Paperback en Ebook
ISBN:
9789401900584 en 9789401900591
NUR:
340
Pagina’s:
253


Het is net als met je droomhuis. Er is maar één droomhuis.

De zeventwintigjarige Nikki de Zoete had alles en nu heeft ze niets! Nikki had een relatie met Koen, Koen was haar alles, Koen was perfect, Nikki en Koen waren het droomkoppel. Althans zo zag Nikki dat, Koen dacht daar schijnbaar toch net even wat anders over en dumpte haar. Nikki’s wereld stortte volledig in. 

Maar het is een kwestie van tijd voor we weer samen zijn, daar moet ik in blijven geloven. Hij kan ieder moment wakker worden en beseffen wat hij heeft gedaan, wat hij kapot heeft gemaakt, en dan komt hij weer bij me terug. De vraag is niet of dat gebeurt, maar wanneer.

In heilige overtuiging dat alles weer goed gaat komen, Koen is slechts in een vlaag van verstandsverbijstering zijn hersenen verloren, stort ze zich vol op haar 'breng Nikki en Koen weer samen project'. Het beheerst haar hele leven, ze kan aan niks anders meer denken.

Waarom is iedereen gelukkig, behalve ik? Ik zie foto’s van stelletjes die een toost uitbrengen op hun nieuwe woning. Met tuin. Ik heb niet eens een eigen bezemhok.

Tot die tijd is ze gedegradeerd tot de logeerkamer van haar ouderlijke huis. Geen man, geen huis en tot overmaat van ramp ook geen baan meer, helemaal NIKS! En dan ontmoet ze de knappe Thijs in de trein… en dan is Koen opeens wel heel snel vergeten. Er is alleen één klein probleempje… en dat probleempje heet Roos…

Het voelde vertrouwd, ik wilde zo graag geloven in zijn warme woorden, maar ondertussen, als een insect verstopt tussen de kiertjes van de plinten, was daar Nikki. Steeds weer die Nikki.

Roos van der Steen is sinds haar veertiende samen met Thijs, de liefde van haar leven. Thijs en Roos zijn elkaar na al die jaren een beetje kwijt geraakt en zijn elkaar als een vanzelfsprekendheid gaan beschouwen. Roos liet zich leiden door lust, werd verliefd op haar collega Milan en zette hiermee haar relatie op het spel. Ze heeft vreselijk veel spijt van deze misstap en wil niets liever dan terug naar hoe het was. You don’t know what you’ve got till its gone. Thijs is haar alles.

Ik denk nog ieder uur terug aan onze nacht samen. Mocht het bij deze ene nacht blijven, weet dan dat ik die de rest van mijn leven zal blijven koesteren. Once in a lifetime. Dat ben jij.

Maar is dat ook wat Thijs wil?? Thijs is er kapot van wanneer Roos hem de waarheid opbiecht. En dan komt hij de mooie Nikki tegen in de trein. Vanaf het allereerste moment is er een magnetische aantrekkingskracht tussen beide. Het voelt alsof ze elkaar al zoveel langer kennen. Is dit meant to be? Thijs krijgt haar niet meer uit zijn hoofd en staat voor een onmogelijke keuze… Roos of Nikki? De vrouw waarmee hij een heel leven deelt? Of de spannende lieve leuke Nikki? Waar ligt zijn toekomst?

Staar je niet blind op één vis in de zee. Hij is geen vis, hij is Neptunus.

Ik wil alles of niets.

Gillian King, een van mijn favoriete chicklitschrijfsters. Met Zestig dagen heeft ze me zo weten te raken, dat ik sindsdien ieder nieuw boek wat van haar verschijnt, moet lezen. Ik keek dan ook vanzelfsprekend weer erg uit naar Alles of niets, welke recent verscheen.

Leuk weetje over Alles of niets, is dat Gillian eerst een totaal andere titel voor haar boek in gedachten had… Het meisje in de trein. Aangezien er dit jaar al een ander boek verscheen met deze titel, ging deze titel hem niet worden. Niet getreurd, Alles of niets past ook uitstekend bij het verhaal.

Alles of niets bestaat uit 25 hoofdstukken. De hoofdstukken worden afwisselend geschreven vanuit hoofdpersonages Nikki en Roos. En hebben de naam van het karakter van waaruit geschreven wordt met een stukje tekst uit het hoofdstuk, als hoofdstukaanduiding. Het verhaal gaat van start met een email van Nikki aan Roos, die eigenlijk alles zegt, maar daar kom je gedurende het lezen achter…

Na drie King’s kan ik wel stellen dat Gillian een originele, geheel eigen moderne schrijfstijl heeft. Een geweldige schrijfstijl, echt puur genieten.  Beeldend en inlevend, waardoor je het verhaal, inclusief gênante momenten, zo voor je af ziet spelen. Wil je jezelf helemaal verliezen in een heerlijk meeslepend verhaal, boordevol emoties, humor en liefde, dan moet je écht een King lezen! Gillian zal je niet teleurstellen.

Het verhaal gaat van start met een email van Nikki aan Roos. Daarmee is de toon gezet en gaan we drie maanden terug in de tijd en komen we te weten hoe het allemaal begon. Gillian begint direct met het uitgebreid introduceren van de karakters uit Alles of niets, waardoor je ze zoals we inmiddels van haar gewend zijn, heel goed leert kennen.

Levensvragen: Wanneer maak je de juiste keuze? En maak je hiermee niet de grootste fout van je leven? Waarom komen bepaalde mensen op je pad? De kwetsbaarheid van het leven, waar liggen je prioriteiten? Geniet van het leven, in het hier en nu, met de mensen die je liefhebt. Hoe ga je verder met je leven na het maken van deze enorme keuze? Uiteindelijk komt alles weer goed en gaat de zon weer schijnen, maar voor je zover bent.
Het proces van liefde, het maken van keuzes en loslaten is op een mooie realistische manier verwerkt in Alles of niets. Alles of niets is net het echte leven, de menselijke emoties en life struggles.

De karakters en de verhaallijn zijn heel goed en herkenbaar uitgewerkt. Je leeft mee met Nikki, je hoopt gewoon dat Thijs voor haar kiest. Maar tegelijkertijd vind je dat hartstikke zielig voor Roos. Het ene moment zou je Nikki een schop onder haar kont willen geven en het volgende moment irriteer je je rot aan Roos. Verwaarlozing, ziekte, verlies, zorgen, extreme jaloezie, wanhoop, schaamte, vernedering en onzekerheden. Gillian heeft op een luchtige manier, zware onderwerpen en gevoelens in Alles of niets verwerkt. Waardoor Alles of niets wederom een achtbaan van emoties is geworden. 

Alles of niets, heerlijke chicklit, wederom een achtbaan van emoties. You don’t know what you’ve got till its gone. Mustread!

★★★★

Met dank aan Uitgeverij Zomer & Keuning voor het versturen van een recensie-exemplaar.

1 opmerking:

  1. Mooie recensie. Ooit gaat het er van komen om een boek van deze schrijfster te lezen. Mijn lijstje met auteurs van wie ik (dringend) eens iets moet lezen wordt echter steeds maar langer. ;)

    BeantwoordenVerwijderen