woensdag 20 januari 2016

Sneeuwstorm - Eva Burgers

Titel: Sneeuwstorm
Auteur: Eva Burgers
Uitgever: Kluitman
Genre: Jeugdthriller
Verschenen: Oktober 2015
Beschikbaar: Hardcover
ISBN: 9789020609554
Pagina’s: 160Happiness can be found, even in the darkest of times, of one only remembers to turn on the light.

Ik wens jullie hier een top verblijf. Laten we er met zijn allen iets onvergetelijks van maken.

Elouise, Sophie en Nora gaan de week van hun leven tegemoet. Op schoolreis naar Kirchberg in de Oosterse Bergen. Een week lang ver weg van hun ouders, knappe skileraren en lang leve de lol.

Maar soms denk ik dat we gevangen zitten in de heftigste nachtmerrie die je maar kunt verzinnen.

Minpuntje is toch wel dat Tim, de ex van Elouise ook meegaat, hij is nog altijd stapelgek op haar, maar Elouise wil niets meer van hem weten. Wat hij niet kan verkroppen.

Mijn hart gaat als een razende trein die elk perron met hoge snelheid voorbij dendert.

Wat een topweek had moeten worden, eindigt in een vreselijk drama. Wanneer Elouise tijdens een laatste afdaling opeens spoorloos verdwijnt. Met een sneeuwstorm op komst is de paniek compleet. Er is geen tijd te verliezen… Elouise is in groot gevaar… het hele politiekorps is naar haar op zoek.

Elke ochtend als ik wakker word, gaan mijn hersenen als een bezetene aan het werk. Zwevend tussen waan en werkelijkheid, in een wereld waar ik helemaal niet wil zijn.

En wie is dat mysterieuze meisje wat zomaar opeens opduikt? En beangstigend veel op haar lijkt?

Het zou het mooiste zijn als we alle slechte herinneringen uit ons leven konden wissen en dan weer verdergaan alsof er nooit iets is gebeurd.

Enige tijd geleden las ik de derde jeugdthriller Sneeuwstorm van Eva Burgers met veel plezier. Sneeuwstorm is het vierde boek van Eva wat ik las.

Sneeuwstorm is evenals de andere jeugdthrillers van Eva Burgers, uitgebracht in een prachtige hardcover versie.

Sneeuwstorm start met een spannende boeiende proloog. Het verhaal is geschreven in wisselend perspectief vanuit vijf jongeren. En speelt zich af in wisselende tijdspanne, het heden en twee jaar terug in de tijd.

Eva Burgers heeft een spannende, beschrijvende schrijfstijl met veel vaart en humor. In korte hoofdstukken, neemt zij haar lezers mee het verhaal in, door de vlotte schrijfstijl vlieg je door het verhaal heen. Gedurende het lezen weet ze de spanning steeds verder op te voeren en stijgt het broeiend gevoel van onrust.

In Sneeuwstorm staan de jongeren Elouise, Sophie, Nora, Tim en Julia centraal. Vriendinnen Elouise, Sophie en Nora gaan op wintersport in de Oostenrijkse bergen met school. Bijna een week lang zonder ouders en lang leve de lol. Wat een topweek had moeten worden eindigt in een ongekend drama, wanneer Elouise opeens spoorloos verdwijnt en er een sneeuwstorm losbarst. Er is geen tijd te verliezen… Daarnaast is er een tweede verhaallijn waarin Julia centraal staat. Julia heeft een verschrikkelijke jeugd gehad en alsof dat nog niet erg genoeg is, is haar steun en toeverlaat, haar moeder, een jaar geleden overleden. Amper negentien jaar oud en alleen op de wereld. Twee verhaallijnen die op het eerste gezicht niets met elkaar te maken hebben, maar schijn bedriegt.

Zowel de karakters als de verhaallijnen zijn goed uitgewerkt en herkenbaar neergezet. Elouise, Sophie en Nora, drie vriendinnen, alle drie totaal anders. Eva weet hun tiener belevingswereld uitstekend te beschrijven. Verwaande wereldverbeteraar Elouise, die denkt dat alles om haar draait. Naïeve, emotionele, held op sokken Sophie, de braafheid zelve, lief en betrouwbaar. En de sarcastische, wilde Nora, die zich stoerder voordoet dan ze is en zich eigenlijk erg eenzaam voelt. Tim, die helemaal hotel de botel is van Elouise en met een gebroken hart mee op schoolreis gaat. Julia, die zich staande probeert te houden ondanks al haar verdriet, in de boze buitenwereld. Maar vanbinnen gaat ze dood van verdriet en eenzaamheid.

Sneeuwstorm speelt zich af in een mysterieuze dreigende setting, dit levert een onheilspellend beklemd gevoel op. De spanning wordt in een steeds hogere versnelling opgebouwd, met een onverwachte wending, werkt Burgers toe naar een spannende bizarre ontknoping.

Ondanks dat het een jeugdthriller is heeft Eva Burgers heftige onderwerpen in het verhaal verwerkt. Leven en dood, verlies, verdriet, gemis en eenzaamheid, huiselijk geweld en los laten. En de verregaande gevolgen van verstoting.
Maar ook puberperikelen, zoals vriendschap, verliefdheid, jaloezie en verwijten.

Ik kijk uit naar het volgende boek van Eva Burgers, jeugdthriller of gewone thriller, alles wat Eva schrijft is goed.

Sneeuwstorm, spannende jeugdthriller in mysterieuze setting. Dramatische schoolreis in de Oostenrijkse bergen. Aanrader!

★★★★

Met dank aan Uitgeverij Kluitman voor het versturen van een recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten