vrijdag 29 januari 2016

In seizoenen - Judith Visser

Titel: In seizoenen
Auteur:
Judith Visser
Uitgever:
The House of Books
Genre:
Roman
Verschenen:
Januari 2016
Beschikbaar:
Paperback en Ebook
ISBN:
9789044347500 en 9789044347517
NUR:
301
Pagina’s:
352


Een nieuw seizoen brak aan. Hoeveel seizoenen zouden er nog volgen?

In 2007 werd bij de inmiddels achtenvijftigjarige Annabel Wismar vulva kanker ontdekt. De tumor werd verwijderd, daarna kwam het venijnige ding nog twee keer terug. Sindsdien moet ze volgens het protocol, iedere drie maanden op controle komen en gaat alles voorspoedig. 

Wat als de knobbel in haar lies een rugvin bleek die waarschuwend boven het water uitstak, vlak voordat de aanval begon?

Tot ze een maand geleden een knobbel in haar rechterlies ontdekte. Ze sloeg gelijk alarm en er werd meteen een onderzoek gedaan. Op 15 februari 2012 is het moment van de waarheid aangebroken. In overtuiging dat er wederom niets aan de hand is, zo gaat het immers al vijf jaar, waarom zou nu opeens alles anders zijn?

Mijn hoofd duizelde, alsof ik in een spiegeldoolhof rondrende en elke bedrieglijke uitweg me opnieuw met mezelf confronteerde. Ik moest eruit ontsnappen, voordat het tot een frontale botsing kwam.

Maar met toch dat ene stemmetje in haar achterhoofd, wat als? Wat als het dit keer wél mis is? Wat dan? Gaat ze naar haar afspraak met dokter Oevers in de Daniël den Hoed-kliniek. En dan blijkt alles opeens toch anders te zijn. Met een doodsvonnis op zak, stapt ze weer naar buiten.

Een kleine kans is tóch een kans.
En ik grijp hem. Ook kleine kansen kunnen waarheid worden.

Volgens de arts komt het dit keer niet meer goed, de ziekte heeft zich verspreid, er is geen behandeling meer mogelijk, de artsen kunnen niets meer voor haar doen en hebben Annabel opgegeven. Wat rest is een bestraling om de rest van haar leven nog wat draaglijker te maken.

Gepikeerd dat ik niet dood wilde. Stel je voor. Hoe kon iemand het in haar hoofd halen naar andere overlevingskansen te zoeken, in plaats van gewoon netjes volgens het boekje dood te gaan zoals zij voorspeld hadden?

Annabel en haar vierendertigjarige zoon David Vogel, zijn vol ongeloof, dit kan niet waar zijn, dit moet een groot misverstand zijn! Ze besluiten niet bij de pakken neer te gaan zitten, uitbehandeld? Dat gaat hun niet gebeuren!

Het ziekenhuis in België zou de loopplank worden over een moeras dat haar niet zou verzwelgen. Ze zou veilig aankomen aan de andere kant, in Leuven, en daar beter worden.

Ze besluiten naar het Universitair Ziekenhuis in Leuven, België te gaan. Daar hebben ze goede verhalen over gehoord en zij durven tenminste van het geijkte pad af te wijken. Daar is de patiënt niet slechts een klinisch dossier, maar bovenal mens!

Wat kon haar het schelen dat het ‘pittig’ zou worden? Het was nog altijd beter dan doodgaan!

Annabel, maar vooral David, klampen zich vast aan het behandelplan van professor Vergouwe. Een pittig traject met zware behandelingen, zo zwaar dat ze in Nederland verboden  zijn. Een onmenselijk zware weg, vol tegenstrijdige emoties.

De fazantenveer brokkelde steeds verder af. De lange staartpen was gehavend, aangevreten door de tijd. Uiteindelijk zou hij vergaan. Net als ik.

Moedige Annabel vecht tot het bittere eind, ze wil beter worden, no matter what. Ze blijven hopen op een nieuw wonder en geven de hoop nooit op. Houden ze zich vast aan een illusie? Terwijl ze steeds verder aftakelt en het onvermijdelijke einde steeds dichterbij komt?

Sail on, silver girl
Sail on by
Your time has come to shine.

Aan mij de eer, om samen met mijn collega bloggers, voor de blogbom van The House of Books, de allernieuwste Judith Visser In seizoenen, vooruit te mogen lezen.

Voor haar roman In seizoenen, maakte onze thrillerkoningin de overstap naar uitgeverij The House of Books. Met de keuze van het schrijven van een roman maakte ze haar lezers nieuwsgierig, zou deze roman net zo goed zijn als haar thrillers? Aan de ene kant een verrassende keuze, aan de andere kant totaal niet. En of het nu een thriller, roman, Young Adult is, ik lees alles van Judith met veel plezier.

In seizoenen is een aangrijpend boek geworden wat volgens Judith’s eigen zeggen geschreven MOEST worden. Judith draagt een groot verlies met zich mee. Ze baseerde hoofdpersonage Annebel Wismar losjes op haar overleden moeder. In seizoenen is een heel speciaal en belangrijk boek voor haar geworden, als een eerbetoon aan haar moeder.

Tijdens de boekpresentatie van Vreemden in de nacht in 2014, verklapte Visser al dat zij heel graag eens een boek wilde schrijven geschreven vanuit een mannelijke hoofdpersoon… She did it!

In seizoenen is geschreven in wisselend perspectief vanuit moeder en zoon, Annabel Wismar en David Vogel.

Judith Visser heeft een aangename schrijfstijl, In seizoenen kent een heel zwaar onderwerp, toch weet Visser dit op een luchtige manier, met humor, te brengen, waardoor ik het lezen niet als zwaar ervaren heb. Judith schrijft met veel gevoel en inlevingsvermogen, haar kracht, waardoor ze je op meeslepende wijze haar verhaal in sleurt en je alleen nog maar door wilt blijven lezen. In seizoenen is heel realistisch geschreven, naast het inlevingsvermogen wordt er veel aandacht besteed aan de gedetailleerde beschrijvingen van de omgeving, waardoor het voelt alsof je er zelf bij bent en aan de uitwerking van de karakters.

In seizoenen start met een overweldigende proloog, die zich afspeelt op 28 februari 2013. Het verhaal grijpt je meteen, je weet direct, dit wordt een heftig boek met veel emoties. Daarna gaat het verhaal terug de tijd in, naar 15 februari 2012, terug naar het begin van alle ellende…

Judith neemt ons mee in het proces van het gevecht tegen de slopende ziekte van Annabel. Annabel, maar vooral David klampen zich vast aan het behandelplan van professor Vergouwe. Een pittig traject met zware behandelingen, zo zwaar dat deze behandeling in Nederland verboden is. Een onmenselijk zware weg, vol tegenstrijdige emoties. Van ontkenning, naar de keiharde realiteit, van hoop naar wanhoop, van vreugde naar intens verdriet, van leven naar de dood. Geschreven met veel diepgang. Moedige Annabel, die vecht tot het bittere eind, ze wil beter worden, no matter what en blijft hopen op een nieuw wonder en geeft de hoop nooit op. Houdt ze zich vast aan een illusie? Terwijl ze steeds verder aftakelt en het onvermijdelijke einde steeds dichterbij komt.

In seizoenen zit vol met zwaar beladen heftige onderwerpen, de zware martelgang, op een liefdevolle manier beschrijven, de liefde van een moeder voor haar zoon en visa versa. Je moet het maar aandurven om dergelijke thema’s te beschrijven. Is er sprak van nalatigheid in het ziekenhuis?
De weg die het leven heet, onvoorwaardelijke liefde, angst, hoop, leed, ziekte, verdriet, afscheid nemen, verlies en loslaten. We hebben er geen invloed op. En de grote vraag; is er leven na de dood?

Judith neemt ons in de cursieve teksten mee naar een verhaal in het verleden, een verleden wat een diepe indruk en ook impact op de rest van hun levens heeft achtergelaten. En sluit af met een prachtig einde.

In seizoenen, een indrukwekkende roman met een beladen onderwerp. Leven en dood. Toch hoop ik dat Judith nu weer een keiharde rauwe thriller gaat schrijven, zoals alleen zij dat kan. Want die blijven toch mijn grote favoriet.

In seizoenen, indrukwekkende meeslepende roman met beladen onderwerp, het leven en de dood, een verhaal wat verteld moest worden, aanrader!

★★★★

Met dank aan Uitgeverij The House of Books voor het versturen van een recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten