vrijdag 27 september 2013

Het Reservaat - Liselotte Stavorinus


Titel: Het Reservaat
Auteur:
Liselotte Stavorinus
Uitgever:
De Crime Compagnie
Genre:
Thriller
Verschenen:
September 2013
Beschikbaar:
Paperback en Ebook
ISBN:
9789461090997 en 9789461091086
NUR:
320
Pagina’s:
380
Waardering:
4/5

“Geld maakt niet gelukkig Jessica Dudock verhuist met haar man en hun drie kinderen van Curaçao weer terug naar Nederland. Ze komen terecht in de kille leefomgeving van een chique dorp, gekscherend ook wel Het Reservaat genoemd. Gelukkig neemt Amanda Voorbach, de flamboyante echtgenote van de bekende televisieproducent Marcus Voorbach, Jessica onder haar hoede. Ze introduceert Jessica bij haar hechte vriendengroep en leert haar de gebruiken en regels van het reservaat. Jessica begint zich eindelijk thuis te voelen en bloeit op.  Maar na verloop van tijd blijken de relaties binnen de vriendengroep gecompliceerd te zijn. Niets is wat het lijkt en Jessica raakt verwikkeld in een web van list en bedrog.”

Liselotte Stavorinus
Liselotte Stavorinus (1967) studeerde Nederlandse Taal-en Letterkunde en Culturele Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Na het afronden van haar studie werkte ze als tekstschrijver en communicatie-adviseur.
Ze woont in Blaricum, is getrouwd en heeft een dochter en een zoon.
Het Reservaat is haar debuut. 

Waar gaat het boek over
Er zijn momenten in het leven dat je keuzes maakt die de koers van de toekomst zodanig bepalen dat je later wenst dat je de andere kant op was gegaan.
Niet naar rechts, maar naar links. Niet vooruit, maar terug.
Niet met de stroom mee, maar ertegenin.
Het is vreemd dat je leven zo dramatisch kan worden beïnvloed door een enkele beslissing. Zelfs Een simpele verhuizing kan verstrekkende consequenties hebben. Als we andere keuzes hadden gemaakt had ons leven er heel anders uitgezien op dit moment.


Het Reservaat vertelt het verhaal van Jessica Dudock en haar gezin.
Jessica, haar man Victor en hun drie kinderen David van twaalf, Cas van elf en Nina van zes verhuizen na vier jaar van het mooie warme Curaçao weer terug naar ons koude kikkerlandje Nederland.

Destijds werd Victor door een grote Nederlandse bank uitgezonden naar Curacao, vol enthousiasme zijn ze aan het Caribische avontuur begonnen en genoten met volle teugen van het leven op Curaçao. Allemaal wisten ze dat ze ooit weer terug zouden keren, dat moment is nu helaas aangebroken. Victor heeft een geweldige baan als algemeen directeur bij een Amsterdamse bank aanboden gekregen, waar hij absoluut geen nee, tegen kon zeggen.
Na een hele zoektocht vinden ze in Nederland, in een luxe omgeving ongeveer 30 minuten van Amsterdam hun droomhuis in Het Reservaat. De grote vraag; waarom zijn de vorige bewoners vertrokken, waarom zou iemand hier weg willen?

Het afscheid van Curaçao valt erg zwaar en in de Herfst keren ze terug in Nederland.
Jessica kan maar niet wennen in Nederland in de kille wereld van Het Reservaat. Wat wel een wereld op zich lijkt te zijn met eigen regels en gewoonten. Iedereen lijkt op elkaar en Jessica voelt zich doodongelukkig en onzichtbaar.
Haar man komt om in het werk en heeft geen tijd voor haar.
Iedereen lijkt zijn plekje gevonden te hebben, behalve Jessica.

Tot op een regenachtige decemberdag plotseling ‘buurvrouw’ Amanda Voorbach voor haar deur staat. Amanda is geïnteresseerd en toont belangstelling in haar. Jessica is opgelucht dat er eindelijk iemand is die haar wel ziet staan, dat ze voor het gemak maar even vergeet dat de situatie eigenlijk best vreemd is.

Ons gesprek was een ontlading: alle verdrietige en eenzame dagen leken verdwenen door de komst van Amanda, zo voelde het althans. Het leek het begin van een nieuwe fase.

Amanda ontfermd zich over Jessica en vanaf die dag zijn ze onafscheidelijk.
Jessica treedt toe tot de vriendengroep van Amanda die bestaat uit Barbara, Thirza, Emily, Robine, Gwen en Elaine en hun wederhelften, allemaal rijke spraakmakende persoonlijkheden.
Amanda is getrouwd met de bekende televisieproducent Marcus Voorbach. Samen hebben ze drie dochters, Georgina, Britt en Zoey.
Langzaamaan krijgt Jessica weer vertrouwen in de toekomst.

Al snel blijkt dat hun droomhuis een groot verleden met zich meedraagt met alle gevolgen van dien.

Jessica ontmoet de knappe Daniel, een plastisch chirurg en tevens man van Elaine, de goede vriendin van Amanda. Hij is oprecht geïnteresseerd in haar. Aan alle kanten wordt ze voor hem gewaarschuwd, Daniel heeft een reputatie, maar Jessica krijgt hem niet uit haar hoofd en kan niet anders dan toegeven dan ze verliefd op hem is.

Ondertussen groeien Jessica en Victor steeds verder uit elkaar. Beide hebben geheimen waarmee ze niet bij elkaar terecht kunnen.

Paste ik mij teveel aan? Met andere woorden, verloor ik mijn eigen identiteit en werd ik een van hen?

Dan ontdekt Jessica dingen die ze nooit had mogen weten en zich nooit mee had mogen bemoeien, wat haar leven tot een hel maakt.

Wat ik net had gehoord. Want ergens, tussen de regels van dit vreemde verhaal door,  was een waarheid verborgen die ik niet wilde ontdekken.

De twijfels slaan in alle hevigheid toe en de woorden gieren door haar hoofd.

Waarom koos Amanda haar uit als haar vriendin?

Het boek bestaat uit 73 hoofdstukken welke geschreven zijn in de ik vorm vanuit hoofdpersonage Jessica. Een aantal hoofdstukken worden afgewisseld vanuit het perspectief van Victor.

Mening
Recent las ik het boek Het Reservaat van auteur Liselotte Stavorinus.
Het Reservaat is haar thrillerdebuut, een wat mij betreft een geslaagd debuut.
De Crime Compagnie heeft wederom een talent aan boord gehaald.
Bedankt uitgeverij De Crime Compagnie voor het versturen van een recensie exemplaar.

De cover van het boek spreekt mij persoonlijk niet aan, maar past wel bij het verhaal.
De tekst op de achterflap maakt gelijk nieuwsgierig naar meer. Toen ik over dit boek hoorde wist ik meteen dat ik het wilde lezen.

Liselotte Stavorinus heeft een vlotte pen, haar schrijfstijl bevalt me wel. Het boek leest heerlijk weg, eenmaal begonnen wil je het boek niet meer wegleggen. Ik wilde weten hoe het verhaal af zou lopen. Wat is er in St. Tropez gebeurd? En wat is er met Amanda aan de hand?
Het verhaal zit goed in elkaar en heeft een leuke verhaallijn met goed gekozen karakters.
Het Reservaat bevat naast spanning ook aangename komische stukken.
Zo nu en dan een tikkeltje voorspelbaar met toch een spectaculair einde.
Het Reservaat is niet continu spannend, de spanning bouwt zich op en kriebelt onder de huid met af en toe een spannend moment.

Het leven in het Gooi wordt uitgebreid beschreven. Rijkdom, leugens, intriges, list en bedrog.
Uiterlijk vertoon en materialisme is wat telt in Het Reservaat.
Niemand gunt elkaar het licht in de ogen. Wie is te vertrouwen en wie niet?
Ik kan me er helemaal niks bij voorstellen om in een dergelijke wereld te leven, de rijkdom en schijnheiligheid, ik zou stapelgek worden.

Hopelijk is Liselotte Stavorinus ondertussen bezig aan haar volgende boek, ze heeft met Het Reservaat bewezen dat ze het schrijverstalent bezit. Een eventueel volgend boek wil ik dan ook zeker lezen.

Een wijze levensles uit dit verhaal:
Wees blij met wat je hebt!
Liefde en gezondheid, dat is wat telt in het leven.
Al heb je nog zoveel geld, dat wil niet zeggen dat je ook gelukkig bent.

Het Reservaat, een Gooise thriller boordevol rijkdom, leugens, intriges, list en bedrog,niet is wat het lijkt, een absolute aanrader!

Waardering
4/5
Bron
Website De Crime Compagnie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten