maandag 21 oktober 2013

Project Persefone. Het experiment - Michelle Gagnon

Titel: Project Persefone. Het experiment, deel 1
Originele titel: Don’t Turn Around
Auteur:
Michelle Gagnon
Uitgever:
Blossom Books
Genre:
Young Adult
Verschenen:
September 2013
Beschikbaar:
Paperback
ISBN:
9789020679663
NUR: 285
Pagina’s:
400
Waardering:
5/5

“Noa wordt wakker op een geïmproviseerde operatietafel met een vers litteken op haar borst en heeft geen idee hoe ze daar is terechtgekomen. Ze zet het op het lopen en kan ternauwernood ontsnappen…
Als Peter door de dossiermappen van zijn vader snuffelt, vindt hij een map over Project Persefone. Hij besluit meer informatie te zoeken op internet en vlak daarna wordt zijn deur ingetrapt door een groep onbekende mannen…
Noa en Peter zijn beide begenadigd hacker en besluiten hun skills te bundelen om erachter te komen wat er aan de hand is. Ze raken verstrikt in een web van multinationals, medische experimenten, straatkinderen en corruptie. Ze moeten alles op alles zetten om het gruwelijke geheim te ontrafelen en om in leven te blijven.
Voor liefhebbers van boeken met twee superstoere hoofdpersonen die te maken krijgen met actie, corruptie, afpersing, dodelijke geheimen en elkaar...”

Afgelopen week las ik Project Persefone. Het experiment van Michelle Gagnon. Het boek sprak mij direct enorm aan, ik wilde het graag lezen, een spannend boek met onderwerpen waarvoor ik mij interesseer, computers, hacken, gezondheid, etc. Ik ben dan ook blij dat ik dit boek mocht lezen en recenseren.
Bedankt uitgever Blossom Books voor het versturen van een recensie-exemplaar.
Heeft het boek aan mijn verwachtingen voldaan? Ben ik na het lezen nog net zo enthousiast al voor ik eraan begon? Lees snel verder…

Michelle Gagnon
Michelle Gagnon (1971) is een Amerikaanse crime fiction-schrijfster.
Voordat ze fulltime crime fiction-schrijfster werd heeft ze vele baantjes gehad variërend van moderne danseres tot journalist.
Michelle schrijft heel snel, ongeveer 10 pagina’s per dag, gemiddelde kost een eerste versie van een boek haar drie maanden. Het snelle schrijven heeft ze aangeleerd dankzij haar eerdere baan als journalist.
Michelle is moeder van een dochter.

Michelle’s boeken zijn gepubliceerd in diverse landen en stonden daar in de bestsellerlijsten. Haar Young Adult thriller Don’t Turn Around (Project Persefone. Het experiment) werd door de International Thriller Writer’s Association genomineerd voor een Thriller Award in de categorie Ypung Adult. Ook werd het geselecteerd als één van de beste Young Adult boeken van het jaar door Enterainment Weekly Magazine, Kirkus, Voya en YALSA.

Waar gaat het boek over
Een meisje, een jongen en een gruwelijk geheim.

Project Persefone. Het experiment vertelt het verhaal van de zestienjarige Noa Torson en achttienjarige Peter Gregory die op het eerste gezicht totaal niks met elkaar gemeen lijken te hebben en een totaal verschillend milieu komen. Toch blijkt maar weer: Niets is wat het lijkt!

Noa wordt op een dag wakker op een operatietafel in een operatiehemd en een infuus in haar rechterhand. Ze heeft werkelijk geen idee hoe ze daar terecht is gekomen en wat er met haar is gebeurd? De laatste herinnering die ze heeft is dat ze haar appartement verliet en richting het station liep…
Waar is ze? En wat doet dat pijnlijke litteken opeens op haar borst?
En waar is haar jade armband gebleven? Het enige voorwerp waar ze emotionele waarde aan hecht, de laatste schakel met haar vorige leven.
Wat is er met Noa gebeurd? Is ze echt betrokken bij een auto-ongeluk, wat ze haar wijs proberen te maken?
Noa zet alles op alles en weet op het nippertje te ontsnappen…

Je kunt hier toch niet weg. Hij laat je echt niet gaan.

Peter is alleen thuis op zaterdagavond en verveelt zich, zijn vriendin Amanda heeft het te druk met haar studie en zijn ouders zijn samen op stap om hun dertigjarige huwelijksdag te vieren. Om zijn verveling te verdrijven gaat hij op zoek naar een goeie fles drank in de kamer van zijn vader. Daarbij stuit hij op de dossiermappen van zijn vader en zijn oog valt op de map Project Persefone en zijn interesse is direct gewekt en gaat op onderzoek uit naar meer informatie over dit geheimzinnige project.
Terwijl hij de database probeert te hacken en zich ondertussen afvraagt of iets waar zijn vader bij betrokken is wel zoveel tijd waard is wordt zijn voordeur ingetrapt door een groep onbekende mannen… dat had hij beter niet kunnen doen…

Jij heb iets gezien wat je niet had mogen zien.

Niet van plan om het hierbij te laten zitten, roept Peter de hulp in van ALLIANCE, zijn online hackervrienden.
ALLIANCE is een illegale website voor hackers, die hij in het leven heeft geroepen als middel tot gerechtigheid door het pesten van de ‘slechteriken’. Met een paar toetsaanslagen kunnen zij iemands privacy volledig vernietigen.
Samen met Noa besluit hij dit tot op de bodem uit te zoeken.
En krijgen daarbij hulp uit onverwachte hoek.

Zowel Noa als Peter dragen een heftig verleden met zich mee.
Noa heeft haar halve leven doorgebracht in pleeggezinnen, de jeugdgevangenis en The Center, een soort van afvalbak voor pleegkinderen waar ze verblijven tussen twee pleeggezinnen in.
Ze zorgt al tien jaar voor zichzelf en wordt achtervolgd door gruwelijke nachtmerries.
Om het systeem te omzeilen heeft ze een manier bedacht om Jeugdzorg voor de gek te houden en heeft haar eigen manier bedacht om te overleven in de keiharde wereld.

Voor de meeste mensen was thuis iets met vier muren en een dak. Maar niet voor Noa. Ze had liever een moederbord dan een moeder, en een keyboard in plaats van sleutels. Niets was zo geruststellend dan het brommen van een harde schijf.

Peter heeft geen band met zijn ouders, zijn broer Jeremy is overleden aan de gevolgen van de dodelijke ziekte PEMA. Welke zeven jaar geleden in opmars kwam, ongeveer 100000 jongeren zijn ermee besmet en er bestaat nog geen medicatie voor.
Cody, de beste vriendin van zijn broer was zijn redding, dankzij hem heeft hij het gered.

Je kon alles verwachten, dat was haar de laatste dagen wel duidelijk geworden.

Tijdens de zoektocht naar Project Persefone waar ze nergens meer veilig zijn en continue op de vlucht moeten voor de Gorilla’s in pakken, ontdekken ze een gruwelijk geheim. Ze zijn vastbesloten dit geheim te ontrafelen met gevaar voor eigen leven.

Ze zullen je nooit met rust laten, jij bent de sleutel.

Lukt het Peter en Noa om erachter te komen wat er met Noa is gebeurd? En erachter te komen wie of wat Project Persefone is? Kunnen ze voorkomen dat alles in de doofpot wordt gestopt?

Geloof mij maar Noa, van nu af aan zullen we nooit meer helemaal veilig zijn.

Sluit jij je aan bij army Persefone?


Mening
Ik keek er enorm naar uit om in Project Persefone. Het experiment te beginnen, het leek me een super spannend boek waar ik al veel goede dingen over had gehoord. Die goede recensies zijn er niet voor niets, het is echt een geweldig boek wat volledig aan mijn verwachting heeft voldaan, ik ben er razend enthousiast over. Het is echt een super spannend boek wat geen moment verveeld.

De cover van het boek is echt fantastisch. De combinatie afbeelding en kleuren is zo mooi dat ik ernaar blijf kijken.
De titel past perfect bij het verhaal en de tekst op de achterkant van het boek wekt gelijk je aandacht waardoor je het boek moet lezen.
Zowel de Nederlandse cover en titel vind ik beter bij het boek passen dan de originele, Don’t Turn Around.
De mooie vormgeving wordt ook in het boek zelf doorgezet, de 19 lange hoofdstukken waaruit het boek bestaat worden mooi vormgegeven wat net een beetje extra aan het boek geeft.

Michelle Gagnon heeft een heerlijk spannende schrijfstijl wat ervoor zorgt dat je vanaf het allereerste moment door wilt blijven lezen. Project Persefone. Het experiment is een echte pageturner, de actie zit er gelijk vanaf het eerste hoofdstuk in, het is zo spannend dat je benieuwd bent naar de rest van het verhaal, Wat is Project Persefone? En wat is er met Noa gebeurd op die operatietafel? Wie zit er achter dit alles? De fijne schrijfstijl zorgt ervoor dat je als een trein door het verhaal heen gaat, wat tegelijkertijd weer jammer is want je wilt helemaal niet dat het boek uitraakt omdat je door wilt blijven lezen.

De karakters zijn goed gekozen en uitgewerkt, waardoor je met ze meeleeft.
Hoofdpersonen Noa en Peter hebben beide een heftig verleden, maar ondanks alles zijn ze super stoer en worstelen ze zich op hun eigen kenmerkende manier door het leven heen en laten zich er niet onder krijgen door de harde maatschappij. Wat een stoere chick die Noa.
De chemie tussen beide is erg aangenaam en geeft iets extra’s aan het verhaal.
Voor Cody had ik stiekem een zwak.

Het verhaal is geschreven in wisselend perspectief vanuit Noa en Peter, uiteindelijk komen beide verhaallijnen samen, dit geeft extra spanning aan het verhaal.
Het verhaal is geniaal bedacht en zit goed in elkaar.
De heftige onderwerpen, pleegzorg, vermissingen, falend systeem, macht zijn goed uitgewerkt en hebben een realistische insteek. Deze onderwerpen zijn helaas aan de orde van de dag en het verhaal zou zomaar waar gebeurd kunnen zijn.

Project Persefone is eigenlijk een Young-Adult, maar ik ben van mening dat het meer is dan een YA, dit boek is zo spannend, bevat zoveel actie met een goed kloppend verhaal, echt een geweldig boek, waar ik van onder de indruk ben, dat het ook prima geschikt is voor de volwassen lezer.

Het verhaal is duidelijk nog niet klaar en dat vind ik helemaal niet erg! Ik kijk enorm uit naar het vervolg. Gelukkig verschijnt deel twee Project Persefone. Het Verzet al over ongeveer vier maanden.

Project Persefone. Het experiment, een geniaal verhaal met een realistische insteek, een echte pagetuner boordevol actie, geen moment saai, een absolute aanrader!

Waardering
5/5

Bron
Website Blossom Books

4 opmerkingen: