donderdag 7 november 2013

Een obsessieve drang - Robert Thomson

Titel: Een obsessieve drang
Auteur:
Robert Thomson
Uitgever:
Booklight
Genre:
Psychologische roman
Verschenen:
September 2013
Beschikbaar:
Paperback en Ebook
ISBN:
9789491472374 en 9789491472381
NUR: 301
Pagina’s:
208
Waardering: 4/5

Robbert Olthoff is een gewiekste zakenman en weet door slim te manoeuvreren eigenhandig een bank op te bouwen: de ROB bank. Hij is schatrijk, wordt alom gerespecteerd en behoort tot de bekende Nederlanders. Maar niemand kent zijn grote geheim, zijn obsessieve begeerte naar raamprostituees.
Als een journaliste zijn giftige hypotheken aan de kaak stelt, keert de publieke opinie zich tegen hem. Terwijl zijn imperium wankelt, worstelt hij bovendien met zijn eigen verleden. Uiteindelijk raakt hij zijn bank kwijt en verliest ook de grip op zijn leven. Steeds dieper zakt hij weg in zijn eigen waarheid.
Maar wat is er werkelijk aan de hand? Zijn psychiater probeert daarachter te komen. Is het zijn fatale geheim? Gebeurtenissen uit zijn verleden? Of blijkt het allemaal toch een grote illusie?
Een onthutsende psychologische roman die de onderbuikgevoelens weet aan te spreken en je meetrekt in de duistere geheimen van de bancaire wereld.


Robert Thomson
In 2009 heeft Robert Thomson, na een carrière bij een grote bank, het roer drastisch omgegooid en is romans gaan schrijven. Het uitwerken van de karakters van en de gebeurtenissen rond zijn personages waardoor ze tot leven komen, vindt hij de essentie van een goeie roman. Een obsessieve drang ( september 2013) is het derde boek van Thomson. Eerder verschenen: Een onverwachte erfenis en De zwarte spiegel (Booklight, 2012).

De opbrengst van de romans van Robert Thomson is bestemd voor een goed doel in Nederland.  

Samenvatting
Deze nacht, hij wil het zich niet herinneren, het was van geen belang. Er zijn al zo veel van die nachten geweest, dat je het bijna pathologisch kunt noemen. Niemand weet van zijn verborgen wereld. Een wereld van de liefde zonder knellende verplichtingen. Die heeft hij genoeg. Zijn leven bestaat uit een opeenstapeling van verplichtingen. Hij is zijn eigen gedetineerde geworden.
Levenslang heeft hij over zichzelf gevonnist.

De tweeënveertig jarige bekende Nederlander Robbert Olthoff heeft alles wat zijn hartje begeert, hij is rijk, succesvol zakenman en eigenaar van een bank, de ROB Bank, getrouwd met zijn jeugdliefde Rebecca, vader van een zoon en een dochter, bezit een mooie villa in Amstelveen en toch is hij niet gelukkig.
Hij koopt zijn geluk voor vijfhonderd euro.

Zijn enige uitlaatklep koopt hij als het duister valt, in het geniep, voor vijfhonderd euro.


Robbert lijdt een dubbel leven. Overdag is hij eigenaar van de Robbert Olthoff Bank die hij helemaal vanuit het niets heeft opgebouwd, echtgenoot en vader. En ’s avonds bezoekt hij in het geheim raamprostituees om zijn allesoverheersende drang te stillen. Niemand kent zijn grote geheim, het geheim wat zijn hele leven beheerst.

Hoe lang nog zal hij de strijd volhouden? Hoe lang heeft hij nog voor het Armageddon hem vernietigt?


Robbert is succesvol, staat op het punt de veertigste vestiging van zijn bank te openen en wordt door zijn vijfendertighonderd man personeel op handen gedragen.
Tot journaliste Hannelore Plantinga ervoor zorgt dat zijn wereld instort.
Hij wordt publieke aan de schandpaal genageld, van publiekslieveling is hij opeens de meest gehate Nederlander.
Het doek valt voor Robbert Olthoff, alles wat hij zorgvuldig heeft opgebouwd raakt hij kwijt.

Hij voelt zich een toeschouwer in zijn eigen gezin en raakt steeds en meer van ze verwijderd.
Ondertussen worstelt hij met zijn verleden en wordt overspoeld met schuldgevoelens. Hij komt uit een streng geformeerd gezin en kent totaal geen affectie. Zijn vader is overleden en met zijn moeder en oudste zus heeft hij een slechte band.


Die stemmen in zijn hoofd, dat zijn z’n vrienden, daar moet hij naar luisteren. Zij zullen hem niet bedriegen. Op hen kan hij altijd rekenen.

Robbert wordt geteisterd door stemmen en dwanggedachten in zijn hoofd en gaat zich steeds ellendiger voelen. En weet zich er geen raad meer mee, bij zijn eigen vrouw kan hij niet terecht, die leeft in de veilige cocon van haar eigen wereld.
Hij zoekt zijn toevlucht bij Carmen, de psychiater.


Uit de manier waarop ze hem aankijkt, of beter gezegd: bekijkt, observeert, voelt hij dat ze steeds dieper tot zijn ziel doordringt. Nog even en ze kent al zijn duistere geheimen, zaken die hij zo diep heeft weggestopt dat hij zich afvraagt of ze wel echt gebeurd zijn.


Lukt het Carmen om erachter te komen wat er met hem aan de hand is?
En kan Robbert leven met zichzelf?


Mening
De afgelopen week las ik Een obsessieve drang van Robert Thomson.
Ondanks dat dit al het derde boek van de auteur is was dit mijn eerste kennismaking met een boek van Robert Thomson. Achteraf jammer, want deze meneer bezit namelijk een ongelofelijk schrijftalent. Ik heb het boek met veel plezier gelezen.
Bedankt uitgeverij Booklight voor het versturen van een leesexemplaar.


Een obsessieve drang bevat 35 hoofdstukken geschreven vanuit hoofdpersonage Robbert, een nare egoïstische man.
De cover en de titel van het boek passen goed bij het onderwerp van het boek, vooral de titel is heel goed gekozen.
De tekst op de achterkant van het boek maakt nieuwsgierig naar de rest van het boek.

Robert Thomson is een schrijftalent. Zijn schrijfstijl is vlot en humoristisch, ondanks de toch wel serieuze onderwerpen, zijn woordgebruik is geniaal en iedere zin is puur genieten.
Tijdens het lezen wordt je als lezer op het verkeerde been gezet en geprikkeld, wat is echt en wat zijn gedachtespinsels?
Wellicht ten overvloede maar het boek leest heerlijk weg, eenmaal begonnen blijf je maar doorlezen, nog een stukje, nog een hoofdstukje en voor je het weet is het boek uit.

Het verhaal zit super in elkaar.
Gaandeweg het verhaal geeft Robert Thomson beetje bij beetje steeds iets meer prijs en wel op zo’n manier dat hij net genoeg verteld om je in twijfel achter te laten.
Robert heeft zich goed verdiept in het karakter van Robbert Olthoff en het personage goed neergezet. Dit stuk wist me zelfs pissig te maken:
Het zijn waarschijnlijk stumpers die op de een of andere manier in de financiële problemen geraakt zijn, daar is de bank niet verantwoordelijk voor.
Toen ze geld nodig hadden en nergens anders terecht konden was u goed genoeg meneer.
Ik kan me voorstellen dat dit ook in het echt gedacht wordt, mensen verleiden en opzadelen met wurgcontracten.
Bah, wat een vervelende egoïstische nare man is die Robbert Olthoff. Als lezer krijg je echt een hekel aan hem.
Het is heel knap hoe Thomson je een kijkje geeft in iemands hoofd, een kijkje hoe dwanggedachten je leven kunnen beheersen. Dan kan bijna alleen als je hier zelf ervaring mee hebt of je je er heel goed in verdiept hebt.
Het einde was nogal onverwacht.


De onderwerpen die aangesneden worden in Een obsessieve drang zijn zwaar, maar op een luchtige manier omschrijven.
Er zit een realistische insteek in, de crisis en het gedoe met de banken de afgelopen periode.
En de eventuele gevolgen van een verknipte jeugd.

Ondanks dat ik niks maar dan ook helemaal niks met het bankwereldje heb, wat het boek toch boeiend van de eerste tot de laatste bladzijde.
Ik ben nieuwsgierig geworden naar de eerdere boeken van Robert Thomsom en ben van plan om deze ook nog te gaan lezen.
Op dit moment is Robert Thomson bezig met zijn vierde roman.

Een obsessieve drang, een indrukwekkend verhaal, boeiend van de eerste tot de laatste bladzijde, aanrader!

Waardering
4/5

Bron
Website Booklight   

6 opmerkingen:

 1. Dank je Kat. Ben er echt even stil van.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Robert,

   Bedankt voor je leuke reactie, ben ik heel blij mee.

   Verwijderen
 2. Dankjewel voor de recensie. Dit boek ga ik zeker lezen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Nora,

   Jij bedankt voor jouw reactie, leuk!
   Laat je even weten als je het boek gelezen hebt wat je ervan vond? Vind ik leuk.

   Verwijderen