vrijdag 6 december 2013

Schaduwdochter - Anita Larkens

Titel: Schaduwdochter
Auteur:
Anita Larkens
Uitgever:
De Crime Compagnie
Genre:
Psychologische Thriller
Verschenen:
November 2013
Beschikbaar:
Ebook
ISBN:
9789461091109
NUR: 332
Pagina’s:
300
Waardering: 4/5

Wat als de waarheid erger is dan de leugen?
Na het stuklopen van haar huwelijk pakt psychologe Mare Berg de draad weer op. Vastbesloten om er het beste van te maken neemt ze een nieuwe casus aan. Het betreft een jonge vrouw, Chantal die vanwege meerdere diefstallen door Reclassering is doorverwezen. Een eenvoudige zaak – zo lijkt het in eerste instantie – maar Chantal drijft Mare al gauw tot het uiterste.
Als Chantal spoorloos verdwijnt, ontfermt Mare zich over haar dochtertje. Vier jaar lang is ze met hart en ziel moeder van de kleine Suus. Tot Chantal terugkomt. Wat volgt is een zenuwslopend kat-en-muisspel, dat Mare tot een onvoorstelbare daad drijft. De gevolgen zijn verstrekkender dan iemand voor mogelijk heeft gehouden.
Schaduwdochter is een psychologische thriller over liefde, vriendschap, onschuld en verlies.

Anita Larkens
Al zo lang ze zich kan herinneren is Anita Larkens bezig met schrijven. Na school had ze diverse baantjes, waarna ze aan de slag ging als copywriter. Tegelijkertijd volgende ze schrijfcursussen, vooral ook om met collega schrijvers in aanraking te komen.
In 2001 verscheen haar non-fictie boek De volmaakte vrouw. Werk, succes en identiteit.
Nog steeds vindt ze het heerlijk om zich volledig op een onderwerp te storten, maar haar aller grootste passie is en blijft het schrijven van fictie.
Anita woont samen met haar man en twee zoons in een dorp nabij Groningen.
Op dit moment werk ze aan haar volgende thriller.

Samenvatting
Nu grijpt mijn advocaat wel in, maar het is te laat. Iedereen heeft gezien dat ik een monster ben.

Schaduwdochter vertelt het verhaal van psychologe Mare Berg.

Ik denk niet aan Suus als het kind van een ander, en tegelijk denk ik er iedere dag aan.

Mare Berg, een jonge psychologe is herstellende van een emotionele inzinking na haar gestrande huwelijk. Dries haar ex-man heeft haar als een gebruiksvoorwerp ingewisseld voor een andere vrouw. Eveline en Oz, haar beste vrienden en tevens collega’s hebben haar opgevangen en uit de put getrokken.
Mare is werkzaam als psychologe in de psychologenpraktijk waar Eveline en Oz ook werkzaam zijn. Ze doet hard haar best om haar leven weer op te pakken en gaat na een ziekteverlof van zestien weken weer aan de slag.

Je hebt nachtmerries en nachtmerries, zegt ze. Maar dit is een regelrecht kijkje in de hel.

Op haar werk ontmoet ze Chantal, een zesentwintigjarige vrouw. Chantal is door Reclassering naar Mare doorverwezen om een psychologisch profiel op te maken. Ze hebben haar input nodig voor het behandelplan. Chantal heeft meerdere diefstallen op haar geweten en is moeder van vijf kinderen, waaronder Dasha, een pasgeboren babymeisje. Chantal andere kinderen zijn allemaal uit huis geplaatst.

Anderhalve week geleden lag hier thuis, op dezelfde plek, het dossier van Chantal. Nu lag haar dochter hier.

Wat in eerste instantie een makkelijke zaak lijkt mond uit in nachtmerrie. Chantal is onmogelijk en haalt het slechtste in Mare naar boven.
Wanneer Chantal na een confrontatie met Mare spoorloos verdwijnt ontfermt Mare zich over Dasha.
Mare sluit baby Dasha in haar hart en houdt van haar alsof het haar eigen kind is en draagt een groot geheim met zich mee.

Voor het eerst in jaren knaagt mijn geweten dwars door alles heen, als een hongerige rat op een geurspoor.

In de jaren daarna bouwen Mare en Dasha samen een nieuw leven op. Het onmogelijke gebeurd, Mare wordt na Dries weer verliefd, Leon is de gelukkige. Hij neemt Dasha liefdevol op in zijn leven en beschouwd haar als zijn dochter.
Ondertussen heeft Mare last van haar geweten. Ze leeft iedere minuut van de dag in onzekerheid. Wat als Chantal terug komt? Haar brein draaft zo ver door dat ze Chantal overal op ziet duiken. Ter bescherming van haar gezin ziet Mare nog maar één oplossing…

Wat als Chantal hetzelfde ging doen? Oog om oog, kind om kind.

Lukt het Mare om haar geheim verborgen te houden? En hoever zal zij hiervoor gaan?

Mening
Deze week las ik Schaduwdochter van Anita Larkens.
Bedankt Uitgeverij De Crime Compagnie voor het versturen van een recensie-exemplaar.

Op dit moment is Schaduwdochter alleen verkrijgbaar als ebook. Begin juni 2014 wordt de paperback verwacht.
Schaduwdochter bestaat uit drie delen, in totaal bevat het boek 84 hoofdstukken.
De hoofdstukken vinden plaats in het verleden en zijn geschreven in verschillende tijdsprongen. Ze zijn geschreven vanuit het perspectief van hoofdpersonage Mare.

De tekst op de achterkant van het boek sprak me aan en maakte me nieuwsgierig naar het boek. Het verhaal zit echt totaal anders in elkaar, dan ik vooraf dacht. Het boek bleef ook nadat ik het uit had in mijn hoofd hangen, het verwarde me een beetje, het moest echt even bezinken, dit zorgde ervoor dat ik het lastig vond om er een recensie over te schrijven.

Anita Larkens heeft een prettige schrijfstijl, hierdoor laat het boek zich vanaf de eerste pagina vlot lezen. Ik zat vrijwel meteen in het verhaal en wilde door blijven lezen. Wat is er met Mare aan de hand? Doordat het verhaal vanuit wisselende tijdstippen geschreven is, vergt dit wel een goede concentratie van de lezer, zo nu en dan moest ik even terug kijken naar de hoofdstukaanduiding in welke tijdspanne het verhaal zich ook alweer bevond.

Schaduwdochter is een echte psychologische thriller, die onder de huid kruipt. Het verhaal krijgt op een gegeven moment een schokkende wending. Pas als het boek uit is valt het kwartje en valt alles op zijn plaats.
De plot is origineel, boeiend en zit goed in elkaar.
Anita Larkens heeft de verwarde situatie waarin hoofdpersonage Mare zich bevindt inclusief haar verwarde gevoelens knap over weten te brengen. Ik werd er als lezer zelf verward van. Hoe steekt de werkelijkheid nou echt in elkaar?
Het verhaal sleepte me mee, de situatie en gevoelens zijn goed beschreven. Ik werd zelfs plaatsvervangend boos. De situaties zijn zo beschreven dat je ze haast voor je ziet gebeuren. Zo nu en dan echt schokkend. Hoe kan een moeder zulke dingen doen? Helaas zijn dergelijke situaties ook realiteit van de dag in het echte leven. Een moeder die haar eigen rookverslaving verkiest boven de voeding en gezondheid van haar eigen baby.
Dit zorgt dat je als lezer zelfs sympathie voor Mare’s daden op kunt brengen.
Langzaamaan wordt er toegewerkt naar een schokkende ontknoping. Waarbij ik het kippenvel op mijn armen had staan.
Anita Larkens snijdt zware onderwerpen aan in Schaduwdochter, die ze op een boeiende manier in het boek heeft verweven.

Anita Larkens werkt momenteel hard aan haar volgende thriller, deze wordt medio september 2014 verwacht. Ik kijk uit naar haar volgende boek.

Schaduwdochter, een schokkend verhaal wat je in verwarring brengt, wat als je leven van leugens aan elkaar hangt, wat als de waarheid erger is dan de leugen? Aanrader!

Waardering
4/5

Bron
Website De Crime Compagnie en website Anita Larkens

5 opmerkingen: