donderdag 23 februari 2023

Bloedlijn - Machteld van Zalingen

 

Titel: Bloedlijn
Auteur: 
Machteld van Zalingen
Uitgever: 
De Crime Compagnie
Genre: 
Thriller
Verschenen: 
januari 2023
Beschikbaar: 
Paperback en ebook
ISBN: 
9780461096852 en 9789461097033
NUR: 
332
Pagina’s: 
310

De zoektocht naar een vermist meisje leidt tot een wilde achtervolging in de bergen.

Wanneer de achttienjarige Emma na een scoutingkamp niet terugkeert, roept haar vriend de hulp van de politie in. Rechercheur Manon Dijkgraaf start een onderzoek. Hoewel haar collega’s denken dat Emma vrijwillig is verdwenen, kan Manon de vermissing niet loslaten. Maar dan stuit ze op een onverwachte tegenstander…

‘Ik woon in het bos en als het avond is, dans ik met de andere elfen. Soms als het schemert, komen de reeën naar me toe en likken het zout van mijn handpalmen.’

De achttienjarige Emma van Duin woont sinds een jaar in een fasehuis, waar zij onder begeleiding zelfstandig leert wonen. Wanneer zij na het scoutingkamp niet terugkeert in het opvanghuis, maakt haar vriendje Willem zich ernstige zorgen.

‘Zo’n meisje loopt niet in zeven sloten tegelijk, daarvoor heeft ze te veel meegemaakt.’

Doodongerust belt Willem de politie, de wijkagent komt niet verder en schakelt de hulp in van districtsrecherche Noord en Oost Gelderland. Rechercheur Manon Dijkgraaf uit Putten wordt op de zaak Emma gezet. Aan haar de taak om te achterhalen waar Emma is gebleven?

‘Ze voelde de opwinding toenemen, het gevoel dat ze op een breekpunt waren in het onderzoek gaf haar nieuwe energie.’

‘Het was niet erg. Eindelijk trok de duisternis weg. Samen werden ze één met de natuur, opgeslokt door het niets. Hij was vrij.’


Manon kan het niet loslaten en bijt zich als een pitbull vast in de vermissingszaak. Is Emma op eigen houtje vertrokken of is er meer aan de hand?
Wat is er gebeurd op die ene zaterdagmiddag 20 augustus 2011?

‘Nog even, dan heb je het volbracht. Jij en ik. Voor altijd samen.’

Bloedlijn
 is de tweede thriller van Machteld van Zalingen. Machteld is geen onbekende in de uitgeverswereld, zij was hierin namelijk werkzaam voordat zij begon met schrijven. Ze heeft 9 non-fictie boeken en 2 prentenboeken op haar naam staan. In 2015 verscheen haar eerste thriller Wraakzusters, welke in maart opnieuw wordt uitgebracht bij haar uitgever De Crime Compagnie. 
Machteld woont in een dorp op de Veluwe, welke zij graag centraal laat staan in haar thriller Bloedlijn.

Bloedlijn bestaat uit 75 hoofdstukken geschreven in wisselend perspectief vanuit hoofdpersonages Manon Dijkgraaf, Paula en cursieve stukken tekst van een nog onbekend mysterieus personage. En speelt zich af in wisselende tijdspanne.

Het verhaal gaat van start met een raadselachtige spannende proloog. Hiermee is de toon gelijk gezet, je wil alleen nog maar doorlezen. 
Machteld neemt ons met haar aangename filmische schrijfstijl mee terug in de tijd, naar het jaar 2011.

Bloedlijn kent diverse verhaallijnen die zo op het eerste gezicht niets met elkaar te maken lijken te hebben. Vol verbazing vroeg ik me af wat heeft alles met elkaar te maken? Toch lukt het van Zalingen om op magnifieke wijze via een onderhuidse opbouwende spanning het geheel tot een samenhangend verhaal te verweven en toe te werken naar een spannende climax. Met een goed uitgewerkt plot, levendige personages en aangrijpende thema’s in een onheilspellende setting.

We maken kennis met de eigenwijze gedreven rechercheur Manon Dijkgraaf en haar komische collega Magnus. Twee tegenpolen, die samen een leuk duo vormen.
Ik hou van thrillers die zich afspelen binnen een rechercheteam, zoals de Nelleke de Winter serie van Corine Hartman en de Ava van Amstel serie van Els Ruiters. Is Bloedlijn het eerste deel van de Manon Dijkgraaf serie? Ik kijk uit naar een vervolg.

Bloedlijn is nou echt zo’n verhaal waar je weinig over kan vertellen omdat je al snel teveel vertelt, dus de enige remedie is om het heel snel zelf te lezen.

Bloedlijn, onheilspellende goed uitgewerkte thriller met vermakelijk rechercheurs duo. Wat gebeurde er die ene zaterdag in augustus 2011? En waar is Emma gebleven? Aanrader!


★★★

Geen opmerkingen:

Een reactie posten