vrijdag 3 maart 2023

Niet mijn droom - Eva Nagelkerke

 

Titel: Niet mijn droom
Auteur: Eva Nagelkerke
Uitgever: De Crime Compagnie
Genre: Thriller
Verschenen: februari 2023
Beschikbaar: Paperback, Ebook en luisterboek
ISBN: 9789461096814, 9789461097064 en 9789461097170
NUR: 332
Pagina’s: 300


Twee gezinnen, één droom. Als hun levens elkaar kruisen is er geen weg meer terug.


Kim en Rutger doen waar anderen alleen van dromen: ze gaan met hun dochter Peru een halfjaar zeilen in de Caraïben. Maar het is niet alleen zon, zee en zuidenwind. Het is ook 24/7 niet aan elkaar kunnen ontsnappen, en dat zorgt al snel voor spanningen binnen het gezin. Dan slaat tijdens een zwarte nacht op zee het noodlot toe.
Vanaf dat moment is ruzie geen optie meer. Ze hebben elkaar nodig. Om te overleven.

Maar dit doen we samen, tot het eind.

Rutger en Kim hebben een goed leven in Bussum samen met hun achtjarige dochter Peru. Kim werkt drie ochtenden per week op een kinderdagverblijf en Rutger werkt hard als IT consultant. Ze lopen een beetje vast in de sleur van de alledaagse beslommeringen en grijpen hun kans wanneer Rutger een sabbatical kan nemen.

Verdomme, de noodstop? Peru! Dit is pure sabotage.

Twee jaar geleden hebben ze de knoop doorgehakt, samen besluiten ze het grote avontuur tegemoet te gaan. Alles is geregeld en Kim neemt ontslag. Een droom die uitkomt, een halfjaar zeilen op hun boot de Marie-Louise door het Caraïbisch gebied. Een grote uitdaging vierentwintig uur per dag met zijn drieën op een boot, waarin je op elkaar bent aanwezen en geen kant op kan.

Rosalía is getrouwd met haar Raúl en zwanger van hun vierde kindje. Samen zijn zij de ouders van drie dochters, Paula, Valeria en Maria. Ze wonen in het arme Bluefields in Nicaragua. De zwangerschap van Rosalía verloopt niet vlekkeloos en iedere dag langer in haar buik is pure winst voor de baby.

Een minuut lang sloeg ze het zinloze gespartel gade. Tot het met een klap tot haar doordrong: zij was die vlieg.

Ondanks dat het leven in Bluefields niet makkelijk is probeert ze er samen met Raúl toch het beste van te maken. Ze kan zich geen lievere vader voor haar kinderen voorstellen. Ze kijkt uit naar een beter leven voor haar gezin.

In de zwarte hemel die dreigend boven de horizon hangt zoekt ze naar de sterren die er zouden moeten staan. Op het moment dat het tot haar doordringt dat ze naar een massief front kijkt, klieft er een langgerekte bliksemschicht door de samengepakte wolken.

Wanneer de levens van beide gezinnen aan een zijden draadje komen te hangen, is er geen verschil meer tussen arm en rijk en telt enkel de overlevingsmodus.

Boven haar hoofd staan miljoenen sterren. Die zijn al duizenden eeuwen oud en ze zijn er nog steeds. En zij hier op het bootje van elf bij drieënhalve meter zijn kleine lullige kruimeltjes, volstrekt betekenisloos. Als hun leven nu stopt, verandert er helemaal niets in de wereld. Klaar. Weg.

Niet mijn droom is de vierde thriller van auteursduo Eva Nagelkerke. Eva Nagelkerke is de schrijversnaam van zusjes Alexandra en Victoria Nagelkerke, voorheen Eva Monté. Jaren geleden las ik hun thrillerdebuut Te koop met veel plezier. Toen ik zag dat er een nieuwe thriller van de dames Nagelkerke aan kwam, wilde ik deze dan ook heel graag lezen. Ik vind het schrijven van een boek al ontzettend knap, maar wanneer een boek dan ook nog door een duo wordt geschreven vind ik dat helemaal bijzonder. Opmerkelijk genoeg merk je hier tijdens het lezen dus helemaal niets van.
Ben ik over Niet mijn droom net zo enthousiast als over Te koop?

Wat als eerste opvalt aan Niet mijn droom is de prachtige cover en de fascinerende titel, gedurende het lezen kom je erachter waarom juist deze titel zo goed bij het verhaal past.

De hoofdstukken van Niet mijn droom bestaan uit dagen en zijn geschreven in wisselend perspectief vanuit hoofdpersonages Kim en Rosalía.
Eva Nagelkerke heeft een aangename boeiende schrijfstijl. Typerend voor de dames is de opbouw van het verhaal, zij verstaan de kunst van spanning opbouwen heel goed. Niet mijn droom begint met een intrigerende proloog. Je vraagt je af waar gaat dit verhaal naartoe? Daarna gaat het verhaal rustig van start en wordt de spanning langzaam steeds verder opgebouwd en dan ineens kruipt het verhaal onder je houdt en wordt het enorm spannend en hier en daar zelfs wat sinister, met gemene cliffhangertjes zodat je wel door moet blijven lezen. En dan die plotwending, die zie je echt niet aankomen, grandioos!
Echt alles aan dit boek is anders dan ik had verwacht, echt knap gedaan. Helemaal als je je bedenkt dat het verhaal zich afspeelt in een relatief kleine setting, om het dan zo spannend weten te houden.

De karakters zijn herkenbaar en levendig neergezet. In Niet mijn droom neemt het auteursduo ons mee op wereldreis en maken we kennis met twee totaal verschillende vrouwen, Kim en Rosalía. Het contrast tussen beide vrouwen is zo groot, echt uitersten. Kim leeft in lux en Rosalía armoede, hun levens lijken in eerste instantie niets met elkaar te maken te hebben, toch willen ze beide hetzelfde; een goede toekomst voor hun gezin.

Kim is getrouwd met Rutger, samen met hun achtjarige dochter Peru wonen zij in Bussum. Ondanks dat ze een goed leven hebben, lopen ze een beetje vast in de sleur van de alledaagse beslommeringen. Ze besluiten het grote avontuur tegemoet te gaan en een halfjaar te gaan zeilen door Caraïbisch gebied, een droom die uitkomt. Ze hopen hier als gezin nog sterker uit te komen.
Hoe anders is dat bij Rosalía. Zij is getrouwd met Raúl en zwanger van hun vierde kindje. Samen hebben ze al drie meiden Paula, Valeria en Maria. Met zijn allen wonen ze in het armoedige Bluefield, in Nicaragua. Rosalía heeft het niet makkelijk gehad en samen met Raúl probeert ze er het beste van te maken. Haar zwangerschap verloopt moeizaam en het is hard halen om te overleven.
Kapitein Rutger voert een streng regime en is werkelijk waar onuitstaanbaar. Waarom zijn ze ooit aan deze reis begonnen en waarom is Kim zo meegaand? Wat ziet zij in deze nare man? Ik had het nog geen dag met hem uitgehouden.
En dan die arme Rosalía met al haar zorgen en hopend op een beter leven voor haar gezin.

Met Niet mijn droom heeft Eva Nagelkerke een mysterieuze spannende thriller afgeleverd. Totaal anders dan verwacht. Hoe overleef je als je zo op elkaar aangewezen bent, wanneer je zulke doodsangsten moet doorstaan? Durf jij hierna nog op een (zeil)boot durft te stappen? Leef jij jouw droom?

Niet mijn droom, op droomreis door de Caraïben. Mysterieus, spannend en totaal anders dan verwacht. Durf jij nog te zeilen? Aanrader!



Met dank aan Uitgeverij De Crime Compagnie voor het recensie-exemplaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten